Music box - emisiune de Cristina Comandasu

27 aprilie 2009, ora 20.00

Lucrari de Frederic Chopin cu pianista Ingrid Flitter
si selectiuni de pe albumul "Video Games Live"
Va invit sa ascultati selectiuni de pe doua albume lansate în 2008 de casa EMI - lucrari de Frederic Chopin interpretate de pianista Ingrid Fliter si discul intitulat Video Games Live.
Probabil ca numele pianistei argentiene Ingrid Fliter nu va este foarte familiar. Însa cred ca de pianistii Piotr Anderszewski si Leif Ove Andsnes ati mai auzit. Aceste trei nume au ceva în comun, dincolo de instrumentul preferat: toti au primit Gilmore Artist Award. Ce înseamna acest lucru? O suma de 300.000 de dolari, acordati o data de 4 ani pentru un pianist care a demonstrat ca este exceptional, cu viziunea unei cariere internationale, cu perspectiva de a lasa o amprenta de neuitat în arta interpretativa a timpului sau.
Ingrid Fliter a primit acest premiu în 2006, când avea 33 de ani.
Ingrid Fliter s-a nascut la Buenos Aires, orasul în care a si debutat ca solista concertista, pe când avea 16 ani. La 19 ani, la îndemnul Marthei Argerich, s-a stabilit în Europa, pentru a studia la Freiburg, Roma si Imola. Dupa câteva premii importante la concursuri dintre cele mai prestigioase, îsi începe cariera de pianista profesionista cu o serie de concerte în Statele Unite ale Americii, chiar cu câteva zile înainte de a primi Gilmore Artist Award.
De atunci, cariera lui Ingrid Fliter s-a dezvoltat mai ales pe pamânt american, de aceea ea este mai putin cunoscuta în Europa, deci si publicului românesc.
De curând, BBC a ales-o în seria sa de tineri interpreti pe care-i promoveaza, ceea ce înseamna o serie de concerte cu orchestrele BBC si bineînteles, o importanta promovare la nivel european.
Ascultati selectiuni de pe albumul de debut al pianistei Ingrid Fliter, înregistrat live în timpul unui recital la Amsterdam.
În iulie 2008, casa EMI a lansat un album intitulat "Video Games Live". Ce cuprinde?
Dupa auditia unei prime lucrari de pe acest disc, probabil ca ati spune ca ceea ce ati ascultat este muzica de film. Ceea ce este aproape de adevar, dar nu întru totul adevarat. Pentru ca de fapt ce ati ascultat sunt interpretari cu ajutorul unei orchestre simfonice ale muzicilor care acompaniaza celebre jocuri video. Industria muzicii pentru aceste jocuri nu este deloc de altfel o bagatela; sumele primite de compozitori pentru astfel de coloane sonore sunt de ordinul zecilor de mii de euro, iar printre cei care au abordat acest gen se numara Hans Zimer, autorul, printre altele, al coloanei sonore pentru multpremiatul Gladiatorul, sau John Williams, autor al muzicii din "Razboiul stelelor".
Orchestra Simfonica Slovaca, Corul Crouch End Festival si dirijorul Jack Wall va propun deci ceea ce în anul 2008 celebra casa de discuri EMI considera ca poate fi o muzica clasica. Sunt piese în care temele jocurilor Warcraft, Civilization, Myst, Super Mario Brothers, Halo sau Final Fantasy sunt tratate simfonic. Nu sunt o fana a jocurilor pe computer; cunosc însa atractia catre computer care a început sa se manifeste nu numai la cei foarte tineri. Pentru generatia secolului XXI ceea ce ascultati în continuare s-ar putea sa fie muzica clasica; în orice caz, este o muzica de mult mai buna calitate decât multe dintre creatiile din zona de asa-zis divertisment pe care le gusta, din pacate, tinerii si copiii din casele românilor.