Music box - emisiune de Cristina Comandasu

2 februarie, ora 20, reluare 7 februarie, ora 15

1. Johann Sebastian Bach: Concertul BWV 1052 în re minor (pianista Helene Grimaud si Orchestra de Camera a Filarmonicii Germane din Bremen)
2. Albumul Bazar – Formatia "Trei parale"

 

Ascultati o muzica foarte diversa, care revalorizeaza traditia într-un mod pe care putem sa-l numim cel putin interesant.
Pentru ca ascultati o lucrare de Bach interpretata de Helene Grimaud si selectiuni de pe albumul Bazar apartinând formatiei „Trei parale” - un ansamblu vocal-instrumental ce nu va este probabil foarte familiar, doar daca nu sunteti niste obisnuiti ai Muzeului Taranului Român din Bucuresti.Dar mai întâi Bach – un disc interesant în sine, fie si numai pentru ca este pentru prima oara când Helene Grimaud înregistreaza un album dedicat muzicii lui Bach.
Probabil ca destul de putini s-ar fi asteptat ca impetuoasa Grimaud, pe care o cunoastem în postura pianistei prin excelenta romantice, s-ar fi putut gândi sa înregistreze un album dedicat muzicii bachiene. Discul a fost lansat în octombrie 2008 si în prezent este unul dintre bestsellerele casei Deutsche Grammophon.
Nu am intrat în posesia albumului integral, ci doar a unui extras ce cuprinde Concertul nr.1 catalog 1052 în re minor, interpretat de Helene Grimaud în compania Orchestrei de Camera a Filarmonicii Germane din Bremen.
Veti descoperi o Helene Grimaud interiorizata, reflexiva, o pianista matura, care pe mine m-a impresionat mai ales în momentele de piano, când stie sa suspende parca respiratia celui care o asculta.V-ati gândit cum suna cu adevarat folclorul orasenesc din vremea lui Anton Pann? Am auzit poate la orele de literatura din liceu de Spitalul amorului, dar totul pare sa vina dintr-o istorie mult prea îndepartata, desi n-au trecut decât 200 de ani de când cântecele din colectiile lui Anton Pann animau mahalele si hanurile oraselor românesti.
O formatie de 4 tineri oraseni, înfiintata în 2003 si-a propus sa reînvie legatura acum pierduta cu folclorul orasenesc românesc. Numele formatiei – Trei parale. Membrii ei: Florin Iordan – etnolog la Muzeul Taranului Român, Daniel Pop – învatator, Beatrice Iordan – actor papusar, în prezent angajata a Muzeului Taranului Român si Dinu Petrescu – iconar si pictor de biserici.
Instrumentele pe care le folosesc: cobza, dairea, fluiere.
Primul album intitulat Bazar al acestei inedite formatii a fost lansat în decembrie 2008 la Teatrul Nottara, în cadrul Festivalului de Muzica Veche. Astazi ascultam câteva fragmente din Bazarul celor de la Trei parale, cu multe cuvinte de lauda pentru extraordinara munca de descoperire a repertoriului, pentru interpretarea în stil si în cele din urma, pentru faptul ca munca lor înseamna pentru noi toti acces la traditia si istoria care, vrem, nu vrem, ne defineste.