Music box - emisiune de Cristina Comandasu

Luni, 14 aprilie, ora 20.00
Reluare: sâmbata, 19 aprilie, ora 15.00

 

Pianistul Yundi Li
Serghei Prokofiev: Concertul nr.2 în sol minor Maurice Ravel: Concertul în Sol Major
(Orchestra Filarmonicii din Berlin, dirijor Seiji Ozawa)

Fragment dintr-un interviu cu Yundi Li
"După ce am câştigat Concursul Chopin de la Varşovia, în 2000, oamenii simpli de pe stradă din China îmi ştiau numele şi îmi cereau autografe. În acest moment, muzica clasică este foarte la modă în China. Aproape în fiecare familie copiii iau lecţii de pian...Este foarte diferit de ceea ce se întâmplă aici în Europa...Sunt atâtea moduri de a asculta muzică: poţi să ţi-o downloadezi pe Ipod, poţi s-o asculţi la radio, poţi s-o vezi la televizor. Şi eu ascult pe Ipod diverse feluri de muzică, şi pop, dar mai ales operă pentru că aşa poţi învăţa cum se face frazarea...De ce nu le-ar plăcea tinerilor Concertul nr.2 pentru pian şi orchestră de Serghei Prokofiev? Orchestraţia este deosebit de interesantă, pe alocuri sună ca muzica din Războiul stelelor. Acest concert arată totul despre tehnica pianistică, mă simt foarte atras de el pentru că este foarte deosebit de lucrările romantice semnate de Chopin şi Liszt cu care sunt de obicei asociat." (Interviu realizat de Melinda Gehring)

Despre Concertul nr.2 de Serghei Prokofiev
Lucrarea lui Prokofiev, disonantă şi pe alocuri plină de duritate - trebuie să ne gândim că a fost scrisă sub impresia sinuciderii unuia dintre prietenii autorului - poate să vă placă sau nu, însă interpretarea lui Yundi Li este indiscutabil una dintre cele mai strălucitoare şi în acelaşi timp poetice pe care le-a cunoscut acest concert, de altfel foarte rar înregistrat.

Cine este Yundi Li?

Un chinez de 25 de ani considerat deja o vedetă a generaţiei sale. A început să studieze pianul la 7 ani, iar de la 12 ani a fost admisă într-o şcoală profesionistă. După doar un an cucerea locul I la Concursul internaţional Stravinski. Au urmat şi alte premii, culminând cu locul I la Concursul Chopin de la Varşovia. Yundi Li avea atunci, în 2000, 18 ani şi succesul său a fost cu atât mai important cu cât la precedentele două ediţii ale acestei dificile competiţii, juriul nu acordase premiul I. În 2003 a debutat în Statele Unite ale Americii, apărând direct pe scena de la Carnegie Hall din New York. Are deja 9 discuri înregistrate pentru Deustche Grammophon, unele dintre ele au fost premiate.Locuieşte în prezent la Hong Kong şi a cântat cu cele mai importante orchestre din Europa şi Statele Unite ale Americii.E mult, e puţin?Eu aş spune că trebuie să-i privim cu atenţie pe aceşti interpreţi care vin din China. Există Yundi Li, există Lang Lang. Se pare că ne mai aşteaptă multe surprize de la răsărit, mai la răsărit, să spun aşa, decât ne aşteptam de obicei.Pentru că asiaticii ştiu acum să interpreze cu toată înţelegerea, nu doar să fascineze cu o tehnică impecabilă.