Colecția de jazz

Zoltan Boros (I)
Sâmbătă, 2 Aprilie 2011 , ora 18.10

Muzician fascinant, Zoltan Boroș este un „om cu mai multe vieți”, după cum singur a declarat, gândindu-se probabil la faptul că mult timp a fost și pianist de jazz, și compozitor de muzică de film, și regizor muzical, dar și realizator de emisiuni muzicale la radio si televiziune. Despre debutul său muzical, despre pasiunea pentru jazz, despre muzicienii cu care a colaborat, despre festivaluri ne-a vorbit Zoltan Boroș în primul interviu acordat Colecției de Jazz, dar și despre compozițiile sale, pe care le explică, le”disecă” așa cum numai un muzicolog o poate face:

„Nu eram foarte convins că Un gând este o piesă vocală, pentru ca are o întindere foarte mare – eu am scris de fapt o baladă pentru pian. Lucram pe vremea aceea în televiziune și aveam un coleg – Eugen Dumitru – care a mai scris niște texte pentru mine și a zis că ar merge să scrie și pentru această piesă. Din punct de vedere muzical eu am vrut să depășesc un pic cadrul de tonalitate [...] în așa fel incât acordurile să fie de șase sau șapte sunete și sa fac niște modulații încât să ai senzația că plutești printre tonalități...un sentiment pe care l-a intuit Eugen Dumitru; acest lucru se poate înțelege ascultând varianta Ancăi Parghel – o muziciană completă [...] Ea nu a fost doar cântăreață, ea știa din punct de vedere muzical foarte, foarte mult. Nici n-ar fi putut altfel ca să învețe atât de ușor și să cânte așa de formidabil...”


La Colectia de Jazz - ocazii de a-i descoperi pe jazzmeni români prin muzică, dar și prin impresiile mărturisite în fața microfonului.

Vă aștept cu drag in fiecare sâmbătă și duminică!