Colecția de jazz

Arhiva : 2013 | 2012 | 2011 |

 

V-ati întrebat vreodata ce este jazzul? Va impresioneaza sau nu aceasta muzica? Raspunsul l-ati putea afla cu ajutorul emisiunii noastre.
Sunteti fan de jazz? Atunci nu numai muzica este importanta. Vreti sa aflati mai mult despre interpreti, despre stilurile de jazz; vreti sa cunoasteti topul celor mai cautate si ascultate albume; aveti nevoie de informatii despre concerte, festivaluri sau alte evenimente jazzistice. Le gasiti pe toate în Colectia de Jazz!

Sambata si duminica, la Radio Romania Muzical, de la ora 18.10!
Realizatoare: Daniela Nicolae


https://www.facebook.com/daniela.nicolae

https://www.facebook.com/ColectiaDeJazz

Jazzul este o muzica vie, în continua evolutie. Pentru a iubi si a intelege jazzul trebuie sa cunoastem si originile sale. Putem începe cu bluesul sau cu traditionalele orchestre stradale de suflatori din New Orleans, pentru a ajunge apoi la jazzul contemporan, trecând prin toate stilurile si tendintele care au influentat jazzul de-a lungul unui secol de existenta.

Suntem bucurosi sa împartasim cu voi dragostea pentru jazz. Iar daca informatiile prezentate în emisiunile noastre va stimuleaza si va stârnesc curiozitatea de a afla mai mult, nu ezitati sa ne scrieti, sa puneti întrebari. Noi suntem gata sa va raspundem. Tot ce trebuie sa faceti este sa completati formularul.


De la dixieland la cool, de la swing la be-bop, de la funk la etno, în fiecare ediție a emisiunii noastre veți regăsi momente importante din istoria jazzului. Vorbim la Colecția de Jazz despre stiluri și mari interpreți, despre albumele de referință din jazz.Cu siguranta veti fi atrasi de magia improvizatiei si veti dori sa aflati mai mult despre marii interpreti de jazz. Va invitam sa ne ascultati in fiecare sambata si duminica - daca nu ati fost alaturi de noi in direct, ascultati emisiunile si din arhiva recenta on-line!

Actualitate:Din 18 februarie 2014, Radio Romania Cluj difuzeaza in programele muzicale de marti seara emisiunea „Colectia de Jazz”

“Jazz la Radio Cluj”, sub coordonarea lui Bogdan Rosca va include si productia radiofonica aleasa in topul celor mai bune emisiuni muzicale din Uniunea Europeana de Radio si Tv pe anul 2013, cu ocazia competitiei Prix Europa.

Pana in editia din 1 aprilie 2014 ascultati inregistrari din seria “Acasa la Colectionari”, dedicata unei personalitati din Cluj: Ion „Pitty” Vintila, medic si muzicolog, specializat in jazz, pianist si colectionar de discuri si autografe ale marilor muzicieni.

Colectia de Jazz la Radio Cluj va continua apoi cu editii care vor prezenta realizarile muzicienilor romani. Invitati ai emisiunii au fost de-a lungul anilor: Edmond Deda, Stefan Berindei, Anca Parghel, Jancy Korossy, Johnny Raducanu, Alin Constantiu, Dan Stefanica, Aura Urziceanu, Marius Popp, Garbis Dedeian, Nicolas Simion, Mircea Tiberian, Zoltan Boros, Catalin Tarcolea, Teodora Enache, Adrian Enescu, grupul vocal Jazzappella, chitaristii Sorin Romanescu si Alex Man, Emil Bazga, Alex Padureanu, Luiza Zan, Ruxandra Zamfir, si lista poate continua.

Secvente video
inregistrate acasa la Pitty Vintila, in noiembrie 2011

Ascultati Colectia de Jazz la Radio Cluj (on-line sau pe frecventele postului regional)Din 6 martie 2014, Radio Romania Targu-Mures difuzeaza in fiecare joi Colectia de jazz, in cadrul programului “Pasaj Urban”, coordonat de Ana Maria Galea, de luni pana vineri, in intervalul 23.00-24.00.

Radio Romania Targu-Mures in vizita la Bucuresti, prin Ana Maria Galea, vocalista de jazz, realizatoarea emisiunii Pasaj Urban
Ana Maria Galea a sustinut un concert in ziua de miercuri, 19 februarie 2014, in cadrul proiectului Prietenii Muzicii, realizat de Universitatea Bucuresti. La “Casa Universitarilor”, Ana Maria a cantat alaturi de Daniel Csikos – pian, Michael Acker – contrabas, Tavi Scurtu – baterie, cei care au insotit-o si pe parcursul numeroaselor proiecte in cadrul Serilor de Jazz - live de la Radio Targu-Mures. In aceeasi formula, in ziua de 5 martie, la Targu-Mures, cvartetul isi va lansa primul album, intitulat “I know you by heart”.

Ascultati un interviu cu Ana Maria Galea: despre importanta Radio Romania pentru evolutia ei muzicala si despre emisiunile pe care le realizeaza.

You need Flash player 9 to play this

Pe siteul Radio Targu-Mures, cateva concerte din studio au fost arhivate si in varianta video.

Un fragment din concertul de la Bucuresti (19 februarie 2014) cu Ana Maria Galea:

You need Flash player 9 to play this

La inceputul lunii martie, Ana Maria Galea, in formula sa de cvartet, s-a aflat in turneul de promovare al albumului ”I know you by heart”.

Evenimente Radio Targu-Mures

Va las pe dumneavoastra sa descoperiti care vor fi invitatii Colectiei de Jazz, insotindu-ne in fiecare marti de la 23.00 la 24.00 pe frecventele Radio Cluj si in fiecare joi pe frecventele Radio Targu-Mures sau in emisie on-line.Radio Romania s-a calificat in finala competitiei internationale Prix Europa, care s-a desfasurat in 2013 intre 19 și 26 octombrie la Berlin.

Comunicat de presa Prix Europa

La sectiunea documentar radio de investigatie s-a calificat productia "Pacient in Romania - Cazul Viorel Stan",  realizata de Simona Serbanescu, iar la sectiunea emisiuni muzicale s-a calificat productia „Colectia de jazz - Tara lui Johnny” realizata de Daniela Nicolae.

Spot prezentare emisiune:

You need Flash player 9 to play this

Emisiunea difuzata in premiera in 18 mai 2013 la Radio Romania Muzical o are invitata pe Anca Sigartau. Proiectul "Tara lui Johnny" a fost initiat de contrabasistul si compozitorul Michael Cretu, ca un omagiu adus unchiului sau, printr-un spectacol de muzica/jazz, teatru si poezie. O varianta prescurtata a acestui spectacol a avut loc in 10 ianuarie 2013, intr-un club din Bucuresti, apoi s-au realizat cateva inregistrari de studio care au fost prezentate la Colectia de Jazz ca o avanpremiera a spectacolului care se va lansa in aceasta toamna.

Anca Sigartau a vorbit despre intalnirea sa cu Johnny Raducanu si despre un fapt foarte putin cunoscut - colaborarea lui Johnny cu studiourile Disney pentru realizarea unui dublaj pentru desenul animat "Up".

Mihai „Michael” Cretu locuieste la Manchester si isi desfasoara acolo activitatea muzicala ca autor de muzica de scena. Mihai Cretu lucreaza pentru companii de teatru si, recent, a inceput colaborarea ca director muzical in cadrul unui proiect al Conservatorului din Manchester. Reintors pentru o scurta perioada in Romania, Mihai Cretu a inregistrat cateva compozitii dedicate lui Johnny Raducanu si a stabilit o colaborare cu actorii Anca Sigartau, Radu Gheorghe, Mihai Bisericanu, Marius Galea, in vederea realizarii spectacolului amintit.

Colectia de Jazz v-a prezentat in patru editii cateva secvente din “Tara lui Johnny”, in dorinta de a surprinde particularitatile muzicii de scena interpretate live si de a afla aspecte inedite ale unor intalniri memorabile cu Johnny Raducanu, dezvaluite de Anca Sigartau, Mihai Cretu, Radu Gheorghe si Mihai Bisericanu.
Colectia de Jazz - Tara lui Johnny ep 1 - invitata Anca Sigartau

You need Flash player 9 to play this

Mai multe detalii despre PRIX EUROPA puteti consulta pe pagina de internet:

http://www.prix-europa.de/La finalul festivalului desfasurat la Berlin, in cadrul ediției aniversare a emisiunii BBC-Between the Ears, a fost inclusa si tema de jazz intitulata „Johnny”, compusa de Mihai Cretu si difuzată in premiera in emisiunea participanta in finala. Pe afisul festivalului dedicat emisiunii, a aparut mesajul Radio Romania alaturi de cel al BBC-ului: All our good Wishes from Radio Romania and Happy Birthday - BBC- Between the ears!

Between the ears, anniversay audio-clip, inclus cu acceptul producatorului Alan Hall:


You need Flash player 9 to play this


Peter Leonhard Braun (Prix Europa/Radio):

Dear Daniela Nicolae,

You have been exactly the kind of delegate of the Radio Music Category for whom EBU and Prix Europa have established this rather new field of competition. You have been engaged, constructive and absolutely open to all the other opinions, statements, comments. reviews in your large group from across Europe. And so you have been a good ambassador for the Romanian understanding of music. The point of this Radio Music Category was and is to bring together a dedicated mix of music experts/editors/program-makers who are determined to learn from each other in order to find together new ways to communicate successfully demanding music to audiences.

Thank you for your encouraging words.”

In memoriam Jancsy Körössy
(Cluj, 26 decembrie 1926 - Bucuresti, 21 ianuarie 2013)You need Flash player 9 to play this


Jancsy Körössy - primul mare muzician de jazz din Romania.
A fost pianist si compozitor, apreciat pentru tehnica sa remarcabila si pentru rafinamentul armonic deosebit. Mare inovator, Körössy a fost cel care a compus teme de jazz inspirate din folclorul romanesc, intr-o perioada in care nimeni nu vorbea despre etno-jazz.

A fost admirat si sustinut de Willis Conover, marele realizator de emisiuni de jazz la Vocea Americii, care l-a invitat in Statele Unite. Astfel, Jancsy Körössy s-a atabilit in SUA in 1970. Un an mai tarziu avea sa cante la prima editie a festivalului de jazz de la Washington, o onoare precum si aceea de a canta in fata presendintelui Jimmy Carter, care l-a felicitat pentru performantele sale in jazz.

Jancsy Körössy, pianistul roman care a cantat alaturi de marii jazzmani americani, s-a intors la inceputul anilor '90 in Romania, dupa o absenta de aproape 25 de ani. A continuat sa fie acelasi muzician calator, a sustinut concerte in Europa si a cantat cu ocazia festivalurilor de jazz din tara. In ciuda suferintelor indurate in ultima parte a vietii, Jancsy Körössy a ramas, pana la 86 de ani, acelasi spirit tanar, etern indragostit de jazz.

Jancsy Körössy - secvente dintr-un interviu realizat in 17 februarie 2009

Editii ale Colectiei de jazz realizate cu Jancsy Körössy:
6 august 2011, 7 august 2011, 13 august 2011, 14 august 2011
In memoriam Johnny Raducanu (1 decembrie 1931 - 19 septembrie 2011)

In memoriam Alin Constantiu (12 august 1939 - 28 martie 2011)Va recomandam cateva dintre emisiunile recente:


Seria "Comorile jazzului romanesc": interviu cu Roxana Stroe (chitarista si vocalista) si Alex Man (chitarist)Invitat in studio: trompetistul si liderul de band Emil Bazga
partea intai / partea a douaInvitat in studio: compozitorul Adrian Enescu (despre jazzul in muzica de film)
partea intai / partea a doua