Cuvântul muzicii Înapoi la: Emisiuni
Flautistul Matei Ioachimescu
Care este titlul cărții pe care ne-o veți prezenta astăzi?
Eu, în perioada asta a vieții mele și în acest capitol al meu care mă duce în zona de mentorat, în calitate de profesor universitar, mă face să mă gândesc la lecturi care ar fi utile tinerilor din ziua de astăzi, unor tineri studenți... Și, primul titlu la care m-aș gândi,un titlu care combină ficțiunea cu non-ficțiunea, o introducere în lumea filosofiei ar fi "Lumea Sofiei". Este o carte care pe mine mă urmărește de foarte multă vreme, în diferite faze ale existenței mele. Acum, cumva, se închide într-un cerc în care încerc să o recomand tinerilor studenți... Așadar, Jostein Gaarder - "Lumea Sofiei", o introducere în lumea filosofiei. Autorul se folosește de o lume a ficțiunii pentru a face o istorie a filosofiei pe înțelesul tuturor. Este ceva ce consider absolut util în ziua de astăzi.
În momentul de față, sunt mai mult interesat de non-ficțiune și mai puțin interesat de ficțiune, având în vedere natura meseriei noastre. Acești tineri cu care lucrăm sunt deja sunt deja niște oameni care provin din zona creativă. Prin urmare, ei au nevoie de lucruri care să-i inspire, lucruri care să-i ancoreze foarte bine în lumea în care trăim, să îi motiveze, de ce nu?!, și să le deschidă noi orizonturi de cunoaștere și înțelepciune.
De ce trebuie să citim? Cu ce ne ajută pe noi lectura în viața de zi cu zi?
În primul rând, ne ajută în exprimare. Modul în care ne exprimăm este și modul în care gândim, iar modul în care gândim poate fi și trebuie să fie înfluențat de ceea ce citim. Prim urmare, citim ca să ne putem exprima mai bine, citim ca să avem un nivel mult mai bogat, lucruri mult mai interesante de spus atât în limbaj clasic, cât și în limbaj muzical. La urma urmei, muzica este tot un limbaj care are nevoie de un anume grad de sofisticare, are nevoie de un anume grad de redare. Și modul elocvent în care ne exprimăm este determinat de lectură.