Cuvântul muzicii Înapoi la: Emisiuni

Cristina Uruc

Publicat: Vineri, 8 Martie 2024 , ora 8.45

Care este titlul cărții pe care ne-o veți prezenta astăzi?

Timpul pe care în trecut îl acordam cititului, din păcate, în momentul acesta este destul de limitat. Dar m-ați făcut să mă gândesc la un roman care, într-un fel, mi-a marcat adolescența. Este vorba de romanul "Adam și Eva" de Liviu Rebreanu, care a fost publicat în 1925. În perioada liceului, am avut, așa, un obiectiv e a citi toată creația lui Liviu Rebreanu în ceea ce privește romanele pe care el le-a făcut, și am reușit, în afară de "Crăișorul Horia", să pot trec prin toate romanele lui.

Dar, "Adam și Eva" este acea carte care mi-a marcat cumva adolescența. Este vorba despre o poveste de dragoste și conflicte sociale, care explorează diversele aspecte ale vieții într-o comunitate mică din România interbelică. Și cred că este o poveste foarte actuală, dacă ar fi să adaptăm tema la societatea contemporană. Povestea urmărește destinul a doi tineri, Adam și Eva, care provin din medii sociale extrem de diferite. El este un tânăr fermier, fiu al unui moșier local, care trăiește într-o lume conservatoare și tradițională. Iar pe de cealaltă parte este Eva, o femeie independentă și modernă, care își urmează propriile idealuri și vise. Cei doi, după cum ne putem aștepta, se îndrăgostesc - e un fel de Romeo și Julieta al perioadei interbelice - dar întâmpină numeroase obstacole în calea relației lor, date și de diferențele sociale, și de presiunea familiei, comunității... În plus, conflictele lor interioare și lupta lor pentru identitate și autonomie contribuie foarte mult la complexitatea firului epic și la complexitatea relației lor.

Așadar, romanul acesta explorează teme precum tradiția versus modernitatea - e o multitudine de contraste aici - lupta pentru independență, libertatea personală, impactul presiunilor sociale și culturale asupra individului.

În final, Adam și Eva trebuie să înfrunte propriile alegeri și să decidă dacă vor să rămână loiali valorilor și așteptărilor societății sau dacă vor să urmeze propriile inimi și convingeri.

Cam acesta este rezumatul acestui roman de Liviu Rebreanu.


De ce trebuie să citim? Cu ce ne ajută pe noi lectura în viața cotidiană?

Cu siguranță, ne ajută să devenim mult mai deschiși să putem să înmagazinăm informații pe care să le trecem prin filtrul nostru, chiar dacă sunt informații sau povești care vin dintr-o lume fictivă. Dar, așa cum spuneam mai devreme, și acest roman - "Adam și Eva" - poate fi adaptat la societatea contemporană și poate evidenția continuarea luptei dintre tradiție și modernitate chiar în contemporaneitate, precum și temele și dilemele individuale cu care oamenii se confruntă într-o lume care se află într-o schimbare extrem de rapidă. Pentru că și-atunci când a fost plasată acțiunea romanului, lumea trecea printr-o schimbare extrem de rapidă și de mentalitate, și de diversitate socială și culturală.

Aceste lucruri și cititul ne îndeamnă să ne dezvoltăm orizonturile, să vedem soluții la anumite probleme pe care le putem avea, să ne îmbogățim spiritual și nu numai.

Credit foto: Dan Moica