Camera albastră cu Cristian Măcelaru Înapoi la: Emisiuni

Camera albastră cu dirijorul Cristian Măcelaru

Publicat: Luni, 24 Octombrie 2022 , ora 18.15

Felix Mendelssohn-Bartholdy a fost poate cel mai precoce compozitor care a existat. A avut și cunoștințe extraordinare - a crescut într-o familie foarte bine cunoscută, a avut acces la cultură de la o vârstă foarte fragedă - și, din acest motiv, Mendelssohn a putut să gândească și să își exprime talentul într-un fel în care nici un alt compozitor nu a putut. De aceea, la o vârstă foarte fragedă, la vârsta de 17 ani, compune o uvertură pentru orchestră, care este o lucrare de o maturitate extraordinară. E una din compozițiile de bază pe care orchestrele simfonice, peste tot în lume, le cântă. Mă refer la Uvertura "Visul unei nopți de vară".

La sfârșitul vieții, după mulți ani, Mendelssohn se întoarce la această idee și compune muzica necesară care să acompanieze această lucrare de teatru a lui Shakespeare. Iar aceste idei muzicale, care încep de la ideea zânelor care există, de la lumea magică, la lumea de fantezie pe care Shakespeare o creează, Mendelssohn le pune în muzică. Este o muzică transparentă, plină de delicatețe... iar apoi, la sfârșit, sigur, vedem și transformarea în măgar și a vocii măgarului, care e interpretat atât de frumos în scriitura de orchestră. Sigur, poate cel mai cunoscut moment muzical din acest întreg opus este "Marșul nupțial" pe care cu toții îl auzim când este o nuntă... peste tot, global, acest lucru se cântă când intră mireasa în biserică sau când iese, depinde de cultura în care este prezentat.

Muzica lui Mendelssohn rămâne o muzică pe care cu toții o iubim. Noi, muzicienii, de-abia așteptăm să cântăm muzica lui Mendelssohn, deoarece e o muzică ce ne aduce pace, ne aduce bucurie de fiecare dată când o cântăm.

Iar acum, în memoria celor 175 de ani care au trecut de la moartea lui, vă invit să ascultăm "Visul unei nopți de vară".