Camera albastră cu Cristian Măcelaru Înapoi la: Emisiuni

Camera albastră cu Cristian Măcelaru

Publicat: Luni, 8 Noiembrie 2021 , ora 18.15


În anul 1909, un compozitor tânăr de naționalitate rusă venea la Paris ca să fie compozitorul lui Diaghilev și al baletului rus. Pe numele lui, Igor Stravinski - un nume care rămâne în istoria lumii, în istoria muzicii ca fiind compozitorul care a schimbat lumea muzicii la începutul secolului XX prin ceea ce a scris în colaborarea lui cu baletul rus și cu Diaghilev.

"Pasărea de foc", această lucrare prin care începe colaborarea lui cu Diaghilev și cu baletul rus, ne arată un compozitor care știe cum să ne capteze imaginea, știe cum să creeze o lume atât de interesantă, o lume fantastică, în care spune o poveste despre o pasăre de foc, despre un prinț care caută să salveze o prințesă ținută de un magician foarte periculos. Și, în această piesă de balet, el spune această poveste.

Dar ce-l definește pe Stravinski și ce-l separă de ceilalți compozitori e felul în care folosește orchestra. El folosește o orchestră imensă, cu foarte mulți oameni în fosă, sub scenă, și alți orchestranți care sunt împrejurul sălii, ca să creeze o lume simfonică, dar și o lume stereo-simfonică, în care auzim muzica venind din foarte multe locuri ca să putem să fim în mijlocul acestei povești extraordinare. Acest stil de orchestrație pe care Stravinski l-a descoperit de la profesorul lui, Rimski-Korsakov, el îl ridică la un nivel extraordinar.

Tot în muzica lui Stravinski întâlnim, de fapt, și reîntoarcerea la stilurile folclorice ruse și muzica pe care o înțelegem, armoniile pe care el le folosește se referă la acest lucru.

E una din piesele mele preferate pentru că întâlnim în ea absolut totul! Întâlnim o muzică veche, întâlnim o inovație și o poveste, ceea ce este cel mai frumos în viață!