Muzici tradiționale Înapoi la: Emisiuni
Ținuturi românești (V): Muntenia și Oltenia
Stăpânirea otomană și vremurile istorice tulburi și-au pus amprenta asupra locuitorilor, vieții sociale, obiceiurilor, riturilor și tradițiilor dar și, nu în ultimă instanță, asupra muzicii tradiționale din aceste regiuni. Ne vom opri, în prima parte a emisiunii noastre, în Vlașca și Teleorman, concentrându-ne atenția asupra cântecului de dragoste, o emblemă culturală incontestabilă din cele două zone. Puse în circulație, inițial, prin intermediul lăutarilor de sat și, apoi al muzicanților de prin periferiile Bucureștilor și din târgurile valahe, piesele din această categorie demonstrează, mai presus de toate, vigoare, forță expresivă și strălucire. Organizarea modală bazată pe scări cromatice, cu unele inflexiuni orientale, ritmurile sincopate și asimetrice, modalitățile de interpretare vocală, cu predilecție în registrul acut al vocilor bărbătești, dar și virtuozitatea instrumentală, sunt doar câteva dintre principalele elemente de stil ale cântecului de dragoste.
Vom face cunoștință și cu o parte a folclorului oltenesc, care a fost cercetat în premieră, în perioada interbelică, de Constantin Brăiloiu, prin culegerile de teren pe care el le-a realizat, împreună cu unii dintre colaboratorii săi, cu precădere în Gorj. În acest context, ne vom îndrepta atenția asupra muzicilor gorjenești, cu numeroasele lor trăsături stilistice specifice: sisteme sonore cu sunete puține (tetratonii și pentatonii), construcții melodice bazate pe anacruze, interjecții, formule-tip și recitative, ornamente melodice abundente, ritmuri variate și forme arhitectonice libere și, nu în ultimul rând, emisia vocală unică, întâlnită doar în Gorj și Mehedinți. Toate aceste caracteristici sonore vor fi remarcate ascultând piesele propuse, multe dintre ele cu o mare valoare documentară.
Vă invit, așadar, în acest ultim reper al călătoriei noastre imaginare prin ținuturile folclorice românești, să descoperim frumusețea și expresiile inconfundabile ale muzicilor tradiționale din Muntenia și Oltenia.