Muzici tradiționale Înapoi la: Emisiuni
Ținuturi românești (IV); Lăpuș (Maramureș) și Moldova
Lăpușul reprezintă una dintre acele microzone situate în perimetrul altor regiuni mai mari, aflate sub influența unor contacte culturale reciproce, pe care etnologii le numesc "de interferență". Astfel, chiar dacă, sub aspect administrativ, zona face parte din județul Maramureș, caracteristicile culturii tradiționale din Lăpuș o recomandă, mai degrabă, ca fiind înrudită cu Năsăudul învecinat. Folclorul muzical lăpușean este bogat în genuri distincte, dintre care, pe lângă colinde și melodiile de joc, horea-n grumaz, ca specie lirică din familia doinei românești, se evidențiază ca un real blazon cultural. De aceea, prima parte a emisiunii va fi dedicată horelor în grumaz lăpușenești și unora dintre horitorii care le interpretează, vocal sau instrumental. Apoi, pentru ultimele secvențe din Lăpuș vă mai propun câteva melodii de joc (care se întâlnesc și în alte zone ale Transilvaniei) care îmbracă, aici, veșminte sonore arhaice, pe care doar interpretarea la fluier le-o poate conferi.
Vom merge apoi în Moldova și vom constata că diversitatea repertorială este puternic ancorată în unitatea graiului muzical moldovenesc, prin trăsături stilistice individualizate, de exemplu: scările melodice cu trepte puține și combinații bitonale, ambitusul restrâns, cadențele finale de tip descendent, ritmurile variate, de la parlando-rubato (în cazul doinelor) la giusto, aksak sau divizionar (la muzica de joc). Aspecte pe care vă invit să le deslușim împreună, ascultând câteva piese din zona Rădăuților, din Ținutul Neamțului și de pe Valea Trotușului.
Vă invit, așadar, să descoperim împreună câteva dintre comorile folclorului muzical românesc din Lăpuș și din Moldova, concretizate prin documente sonore care fac dovada bogăției sufletului românesc din aceste meleaguri.