Muzici tradiționale Înapoi la: Emisiuni

„Dragobetele”; dragostea în folclorul muzical românesc

Publicat: Duminică, 22 Februarie 2015 , ora 19.00

În 24 februarie, spiritualitatea populară consemnează ziua lui Dragobete, cel care este simbolul tinereții, al dragostei și al bucuriei.

De aceea, ediția din 22 februarie este dedicată iubirii, așa cum este cântată în folclorul muzical românesc: iubirea-n adierea primăverii, iubirea-bucurie, iubirea-adevăr, iubirea-libertate, iubirea ca miracol, prospețime, gingășie, iubirea-armonie, iubirea, ca o frumusețe a celebrării vieții, a înnoirii firii. Iubirea are un nume în Panteonul tradițional românesc: Dragobetele, cel care "sărută fetele".

Vom asculta piese "de dragoste" de pe Vlașca, așa cum le "ziceau", până nu demult, lăutarii bătrâni din Clejani, în stilul lor inconfundabil; vom urmări poveștile primelor iubiri și dragostea curată a tinerilor, care se înfiripa încă din miez de iarnă, între Bobotează și Postul Paștilor, atunci când ei se întâlneau pe la șezători și clăci; vom afla că iubirea nu este, întotdeauna, fericită și nici mereu împărtășită sau acceptată de societate; vom cunoaște dorul, cântat în doine, ca întruchipare a unei stări superioare a iubirii, ca o sublimare în forme pure și spirituale, ca o zămislire ulterioară sau concomitentă dragostei și ca o trăinicie în planul veșniciei. Vă invit, așadar, cu "pretextul" Dragobetelui, să redescoperim, împreună, universul fascinant al culturii orale românești, duminică 22 februarie 2015, de la ora 19.00, doar aici, la emisiunea "Muzici tradiționale".