Muzici tradiționale Înapoi la: Emisiuni

Nunta la români; muzică, ceremonial și spectacol

Publicat: Duminică, 15 Februarie 2015 , ora 19.00

Vom asista la despărțirea fetei de casa și familia ei, atunci când duioșia, tristețea și nostalgia despărțirii erau sublimate în cântecul miresei, intonat de femeile din preajmă într-o manieră solemnă, ceremonială, în timpul când mireasa era „gătită” sau împodobită prin punerea cununii.

Vom fi alături de mirele care se desparte de viața fără griji a flăcăului și se pregătește pentru cea zbuciumată a viitorului cap de familie, ascultând cântece de „la bărbieritul ginerelui”, interpretate în special de lăutari, atunci când mirele era bărbierit și pregătit, în mod simbolic, pentru a pleca după mireasă.

Și, nu în cele din urmă, vom participa la dansurile „de pe drum, când merg la cununie” și la dansurile propriu-zise ale nunții, cu funcție ceremonială și rituală, însoțite de strigături ce răsunau, cândva, pe ulițele satului românesc.

Așadar, vă poftim, pe dumneavoastră, / boieri mari, cinstiți nuntași / la un scaun de hodină / și la multă voie bună, / la ceas de căsătorie, / într-o zi de bucurie, / cu oameni de omenie, / cu tinerii și bătrânii, / cu mesele așternute, / cu paharele umplute, / cu muzicanții în frunte...