Muzici tradiționale Înapoi la: Emisiuni
Vocile sacrului. Cântări bizantine la Învierea Domnului
Dedicăm ediția specială din Duminica Sfintelor Paști, 1 mai 2016, prezentării unor cântări bizantine de la Învierea Domnului.
Vom asculta cântări din Canonul Învierii, prin care se deschide Utrenia Învierii, un poem imnografic de ample dimensiuni, alcătuit din nouă structuri poetico-muzicale, numite ode, care cuprind, la rândul lor, mai multe strofe. Acesta a fost compus de Sfântul Ioan Damaskin, unul dintre cei mai importanți imnografi din sec. al VIII-lea, inspirat, la rândul său, în scrierea textului poetic, de predicile unui mare teolog al epocii, Sfântul Grigorie de Nazianz. Stihirile Paștilor, traduse și adaptate (metric, ritmic și melodic) în limba română, fac parte, de asemenea, din Utrenia de la Învierea Domnului. Vă propun să ne bucurăm împreună de lumina cea neapusă din această "Sfântă zi, al Praznicelor Praznic și Sărbătoare a Sărbătorilor", ascultând aceste cântări de slavă în limba greacă și interpretarea Corului Bizantin Grec, ca și în traducerile românești datorate lui Macarie Ieromonahul și lui Visarion Ieromonahul (protopsalt și compozitor al Mănăstirii Neamț, din primele decenii ale secolului al XIX-lea), în interpretarea Grupului psaltic "Nectarie Protopsaltul" din București.
Vă invit, așadar, să descoperim împreună, cu pace și cu lumină în suflete, "vocile sacrului", într-o ediție specială cuprinzând cântări bizantine de la Învierea Domnului.