Muzici tradiționale Înapoi la: Emisiuni
Povești cântate: balade și „idile”
Baladele constituie una dintre cele mai apreciate specii literare și muzicale populare, asupra căreia s-au concentrat studiile de specialitate, încă din zorii folcloristicii, de la începutul veacului al XVIII-lea. Vechimea și originile genului epic au suscitat, în același timp, discuții și polemici înverșunate în rândurile analiștilor. În timp ce unii vedeau, în baladele populare, doar ecouri târzii ale epopeilor, ca urmare a "folclorizării" lor, alții le situau anterior acestora și le interpretau drept sursă de inspirație pentru poemele epice, care erau studiate tocmai din punctul de vedere al cristalizării genului folcloric prin alcătuiri poetice culte. Un lucru este cert (și asupra lui au căzut de acord aproape toți cercetătorii): trăsăturile stilistice dominante ale baladelor derivă din funcțiile lor primordiale, de evocare a unui trecut memorabil, marcat de întâmplări extraordinare.
Baladele românești exprimă relația dintre caracterul muzical invariabil, constant, și factorul spontan, improvizatoric, din timpul interpretării, precum și capacitatea, cu totul specială a vechilor lăutari sătești, de a trece cu dezinvoltură de la poveste la cântec de joc și înapoi, în dorința de a menține permanent trează atenția publicului ascultător. În Balcani textul poetic este acompaniat de instrumente tradiționale cu coarde și arcuș, care însoțesc permanent poveștile cântate: gădulka în Bulgaria, guzla în Bosnia și kemence, denumită și lyra, în Grecia. În vestul Europei alcătuirile poetico-melodice au mai păstrat câte ceva din tradiția vechilor barzi medievali, cei care lăudau, prin cântec și vorbe meșteșugite, faptele memorabile ale contemporanilor sau înaintașilor. Printre toți acei poeți și muzicanți medievali care colindau cetățile și orașele europene, își compuneau și cântau versurile acompaniindu-se de câte un instrument, se aflau și menestrelii, trubadurii și truverii (numiți astfel în Franța) sau minnesängerii (în Germania). De la ei au rămas până astăzi ecouri vagi ale cântecelor epice, sub forma unor balade: povestiri amuzante, fantastice sau istorii orale care evocă personaje istorice intrate în memoria colectivă.
Vă invit, așadar, în lumea sonoră a poveștilor cântate, din spațiul muzicilor tradiționale românești și europene, ale genului epic, articulate într-o varietate impresionantă de subgenuri și teme.