Muzici tradiționale Înapoi la: Emisiuni
Doina românească și alte rostiri lirice ale lumii
Doina, teoretizată drept o specie distinctă a genului liric folcloric, este răspândită pe teritoriul românesc pe un areal care cuprinde Maramureșul, Oașul, Lăpușul, Năsăudul, Bucovina, zona Carpaților de Curbură, respectiv Buzău și Vrancea, fiind, de asemenea, foarte bine reprezentată în Oltenia și în Gorj. Doinele românești, vocale sau instrumentale, sunt bazate pe structuri melodice și ritmice de tip melopeic, improvizatoric, care sunt desfășurate în mișcări lente și într-un ritm specific, numit parlando rubato.
În acest context vom avea posibilitatea să urmărim câteva eșantioane sonore care scot în evidență trăsăturile comune, dar și deosebirile dintre doine și alte alcătuiri melodice de caracter liric, prezente în alte regiuni și țări precum: Spania, Grecia, Turcia și Norvegia. De asemenea, vom remarca faptul că emoțiile și sentimentele oamenilor de pretudindeni au numeroase elemente comune, care pot fi regăsite în structuri melodice și ritmice asemănătoare, de expresie universală.
Vă invit, așadar, să redescoperim câteva crâmpeie din universul sonor al melosului liric, ascultând doine românești, alături de cântece spaniole, grecești și melodii instrumentale din Turcia și Norvegia.