Muzici tradiționale Înapoi la: Emisiuni
Muzici festive. Nunți și serbări populare
Vom porni din Maramureș, vom călători prin Câmpia Transilvaniei și prin Oaș, apoi vom ajunge în nordul Italiei, acolo unde vom cunoaște cultura muzicală proprie unor comunități montane restrânse: ladinii din Munții Dolomiți, vecinii lor, mòchenii, din provincia Trento, dar și austriecii din Tirolul de Sud. Vom trece și prin regiunea Podhale din Polonia, zonă locuită de urmașii valahilor stabiliți aici încă din secolul al XVII-lea, cu un folclor de sorginte păstorească, în care multe piese din muzica tradițională de dans vădesc asemănări uimitoare cu cele cântate pe la nunțile și petrecerile românilor din estul Transilvaniei.
Prin acest parcurs ne propunem să reconstituim un univers sonor central-european, comun, desfășurat din Bazinul Carpatic și până în Munții Alpi.
În ultima parte a emisiunii vom ajunge înapoi în spațiul cultural românesc, în estul Transilvaniei, de unde provine un repertoriu instrumental caracterizat prin numeroase elemente melodice, ritmice și de formă arhitectonică comune cu structurile sonore ale muzicilor tradiționale din Europa Centrală.
Vă invit, așadar, să descoperim împreună câteva rezonanțe reprezentative pentru o lume sonoră unică și unitară, în diversitatea muzicilor festive și dansurilor populare europene.