Muzici tradiționale Înapoi la: Emisiuni
Local, regional și global în muzicile tradiționale
Publicat: Marți, 13 Octombrie 2015
, ora 20.30
Vom poposi în zona interferențelor sonore balcanice, acolo unde muzicile tradiționale se află sub semnul unor elemente care au fost "sublimate", în parcursul timpurilor istorice, de cele mai multe ori neprielnice, într-un creuzet cultural comun, dar cu accente naționale distincte, de la un popor la altul. Ne vom întâlni, în drumul nostru imaginar, cu exemple care provin din Bulgaria, Macedonia, Serbia de răsărit dar și din sud-vestul României. Ne vom bucura să ascultăm piese vocale și instrumentale construite pe baza unor scări cromatice, cu linii melodice bogat ornamentate și cu suprapuneri polifonico-eterofonice, ca elemente sonore proprii.
De asemenea, dintre instrumentele considerate emblematice pentru toate popoarele acestui spațiu geografic și pentru cultura tradițională, de tip pastoral, din regiunea nord-balcanică, vom urmări împreună piese interpretate la cimpoi și la fluier. Apoi, de la ritmurile asimetrice și de la pulsațiile regulate, în tempo rapid, ale horelor din sudul Dunării, finalul acestei ediții ne va aduce în atenție unele instrumente cu coarde și arcuș, dintre care vom face cunoștință mai întâi cu gădulka bulgărească, înrudită cu kemanul (kemençe) oriental, iar apoi cu o formație alcătuită din două viori, așa cum mai obișnuiesc încă să interpreteze muzica jocurilor populare românii din Valea Timocului sârbesc.
Vă invit, așadar, să descoperim împreună câteva sonorități reprezentative ale muzicilor tradiționale din zona balcanică, prin exemplificări vocale și instrumentale din Bulgaria, Macedonia, Serbia de răsărit și din sud-vestul României.