Muzici tradiționale Înapoi la: Emisiuni
Muzici tradiționale – o nouă perspectivă
În această ediție schițăm proiectul emisiunilor viitoare, din perspectiva etnomuzicologiei contemporane, înțeleasă ca o disciplină aplicativă și integratoare sau ca o veritabilă "capsulă culturală a timpului", care face legătura între prezent, trecut și atemporalitate.
Vom medita împreună asupra legăturilor dintre etnicitate, identitate națională și expresiile lor muzicale, ascultând mai multe eșantioane sonore, provenind din regiuni geografice diferite. Ne vom reîntâlni cu un instrument care poartă valențe universale: fluierul; utilizat de popoare diferite, în multiple variante constructive, cu teme, cu repertorii și cu maniere de interpretare distincte; de la instrumentul tuaregilor din deșert la povestea ciobanului bulgar care și-a pierdut oile și de la o melodie de joc a sârbilor bosniaci, la "Șeptileanca", din Ținutul Rădăuților. Vom identifica, apoi, forme diferite de expresie ale repertoriului ritual nupțial, din zone diferite ale globului (Taiwan, Rusia, români din Ucraina, aromâni din Pind, un grup feminin din Banat), relevând sintaxe muzicale diferite, de la monodie la omofonie și de la polifonie la eterofonie.
Vom merge, la finalul ediției, pe urmele fenomenului de revitalizare și reinterpretare a repertoriului, invitându-vă să nădăjduim împreună că - prin ascultarea conștientă, prin înțelegerea, prin aprecierea și prin însușirea muzicii de calitate - oamenii pot deveni mai frumoși, mai buni, mai înțelepți, mai încrezători!
Cu speranța unor întâlniri viitoare în universul fascinant și necuprins al culturii orale și cu bucuria de a vă oferi mereu documente sonore de certă valoare vă invit să redescoperim formele de expresie ale muzicilor tradiționale de pretutindeni.