Seara de operă Înapoi la: Emisiuni

În debut la MET, un Doge siberian

Publicat: Sâmbătă, 5 Februarie 2011 , ora 20.00

...Știați că, Giuseppe Verdi însuși a fost bariton? Căci da, Verdi cânta ... Tocmai de aceea, bănuiesc, a și compus pentru baritoni, cele mai impresionante partituri din istoria operei. Rigoletto și Simon Boccanegra - sunt acestea (după care, vin desigur, Contele de Luna, Germont tatăl, Iago etc.): două roluri, incredibil de frumoase și confortabile din punct de vedere vocal, dar, în același timp, extrem de complicate - ca trăire interioară și solicitante pe scenă; două roluri dintre care, pe primul, l-am urmărit și discutat în transmisiune directă în urmă cu două săptămâni, iar pe al doilea, rolul Dogelui Boccanegra, îl putem urmări în această sâmbătă. Cu maxim interes! - sunt convinsă. Mai întâi de toate, pentru că debutează în el la MET, baritonul rus Dmitri Hvorostovski și, mai apoi, pentru că toți mai avem proaspăt în memorie Boccanegra din stagiunea trecută cu Placido Domingo în rolul titular.

(Și dacă nu, amintiți-vă așa: link)

Cum va fi însă Dmitri Hvorostovski în spectacolul din stagiunea aceasta la MET?

Un Doge - înalt, suplu, încă tânăr (deși a încărunțit deja), cu un cânt extrem de nuanțat și stăpânind perfect tehnica frazărilor lungi, cu o voce bogată în armonice și foarte expresivă. Un Doge siberian și verdian - sperăm - în același timp; iar ce înseamnă să fii bariton verdian, ce calități trebuie să aibă acesta, voi dezbate pe larg în pauzele transmisiunii directe, avându-l invitat, ca de obicei, pe criticul muzical Costin Popa - comentator permanent al transmisiunilor noastre new-yorkeze.

Încă o transmisiune directă de la MET împlinește deci seara dumneavoastră de operă în această sâmbătă, aducându-vă în plus, un nou Boccanegra!
Luminița Arvunescu