Seara de operă Înapoi la: Emisiuni

La MET, muzica și drama unui Rigoletto-model

Publicat: Sâmbătă, 22 Ianuarie 2011 , ora 20.00

În această sâmbătă vom intra din nou în legătură directă cu Metropolitan Opera House din New York pentru a asculta - după La Traviata de sâmbăta trecută, o altă operă din așa-numita „trilogie populară” a creației lui Giuseppe Verdi, Rigoletto. (Cu cea de-a treia, Trubadurul urmează să încheiem Stagiunea noastră de transmisiuni directe în luna aprilie! )

Montarea în care se reia la MET în Stagiunea 2010-2011 Rigoletto a fost semnată de Otto Schenk în 1998 și i-a avut atunci în distribuție pe Leo Nucci (rol titular), Luciano Pavarotti (Ducele de Mantua), June Anderson și Cheryl Studer (Gilda). A fost un eveniment, despre care se mai vorbește și azi cu un deosebit interes, ce a îmbogățit nu doar repertoriul celebrului teatru new-yorkez cu încă zeci de noi reprezentații ale acestei opere, dar i-a oferit, fără îndoială, și o imagine-model.

(vezi link)

Mai mult. Pentru a fi sigur că imaginea oferită de el operei lui Verdi va rezista, Otto Schenk nu a lăsat în afara muzicii decât foarte puține și neperturbante elemente de decor, rămânând intransigent până la capăt cu ideea de a construi un spectacol în acord cu muzica: rezultatul? O montare care încă își mai trăiește viața, sub ochii a mii de spectatori, sub baghetele celor mai renumiți dirijori și, iată, o dată în plus în această stagiune, lansând sau confirmând nume noi.

Care sunt principalii artiști pe care vechea montare a operei Rigoletto îi aduce de data aceasta în debut sub lumina reflectoarelor la MET?

Baritonul italian Giovanni Meoni (Rigoletto) – favoritul teatrelor europene pentru rolurile de baritono nobil, roluri de mare expresivitate, soprana georgiană Nino Machaidze (Gilda) - favorita publicului scaliger de la debutul ei din 2008 în Fiica regimentului și dirijorul Paolo Arrivabeni (în același timp director muzical al Operei Regale din Liege, Belgia ) - aspirând la o confirmare la cel mai înalt nivel din partea teatrului new-yorkez.

În afară de aceștia, revine după succesul cu Rodolfo din luna decembrie, în rolul Ducelui de Mantua în care a și debutat la MET în urmă cu trei stagiuni, tenorul maltez, Joseph Calleja (foto): despre care, presa americană spune că se află într-o formă excepțională și, pe care, îmi imaginez că-l veți reasculta, la fel ca și mine, cu maximă plăcere.

Vă aștept deci, sâmbătă, de la ora 20.00 pentru încă un nou/vechi Rigoletto LIVE de la MET!
Luminița Arvunescu