Music box Înapoi la: Emisiuni

Chitaristul José Fernandez Torres - Sonanta Suite

Publicat: Luni, 9 Mai 2011 , ora 20.00

Astăzi vă invit în lumea muzicală a Spaniei contemporane, pentru a asculta o lucrare pentru chitară și orchestră scrisă în 2004 de un celebru chitarist de flamenco: Jose Fernandez Torres, pe scurt Tomatito.

Ascultăm astăzi un disc lansat în august 2010 de casa Deutsche Grammophon înregistrat de Tomatito alături de Orchestra Națională a Spaniei dirijată de Josep Ponce.

Cunoscutul dirijor Josep Ponce descrie Sonanta Suite ca "o pagină proaspătă în istoria muzicii spaniole". Este o lucrare care surprinde spiritul muzicii folclorice spaniole în pagini care împletesc și tradiția muzicii clasice - așa cum s-a întâmplat începând cu Boccherini până la de Falla. Sonanta Suite este de fapt un concert pentru chitară și flamenco alcătuit din 8 părți, o prelucrare în stil flamenco a unor teme spaniole, dar și argentiniene - este cazul lui Adios nonino de Astor Piazzolla, și chiar turce. Momentele vocale au fost înregistrate de Mari Angeles Fernandez Torres.

Cine este Tomatito?

Dacă ar fi să numim unul dintre cei mai importanți chitariști actuali de flamenco, cu siguranță ne-am opri asupra lui Jose Fernandez Torres - Tomatito. La 53 de ani, Tomatito se mândrește cu un CV impresionant, în care regăsim colaborarea sa de 18 ani cu celebra cântăreață de flamenco Camaron de la Isla. Mai multe premii Grammy jalonează cariera lui Tomatito, ca și colaborări cu nume de prestigiu precum jazzmanul Michel Camilo sau Paco de Lucia.

Unul dintre premiile Grammy obținute de Tomatito a fost cel pentru albumul Paseo de los castanos din 2005, cu înregistrări realizate live la Aguadulce. Tot din cadrul unui concert susținut la Aguadulce, dar în 2006, provin și înregistrările pe care le veți asculta în continuare: flamenco cu chitariștii Jose Fernandez Torres Tomatito și Cristobal Santiago, violonistul Bernardo Porrilla, contrabasistul Diego Amador și vocalista Mari Angeles Fernandez Torres.

Cristina Comandașu