Music box Înapoi la: Emisiuni

Elina Garanca - Habanera

Publicat: Luni, 14 Februarie 2011 , ora 20.00

Vorbim despre dragoste, viață, spirit gypsy și Spania la Music box, emisiunea de actualitate discografică de la Radio România Muzical. Pentru că ascultăm albumul Habanera lansat de mezzosoprana Elina Garanca în 20 august 2010. Am deschis cu emisiunea cu Cântecul Palomei din zarzuela El barberillo de Francisco Asenjo Barbieri - continuăm cu lucrări semnate de Bizet, Lehar, Balfe, Montsalvage de pe albumul înregistrat de mezzosoprana Elina Garanca și Orchestra Simfonică Națională RAI, condusă de Karel Mark Chichon.

Un album cald al unei dive nordice

Care sunt ideile care au stat la baza acestui album, neobișnuit poate pentru o cântăreață devenită ca diva rece nordică? Așa cum singură mărturisea, două au fost motivele inspiratoare: țiganii și pasiunea pentru Spania și spiritul ei - motive care deseori apar împletite în creația muzicală, un exemplar celebru fiind binecunoscuta operă Carmen.

Carmen - un succes marca Elina Garanca

Poate vă amintiți seara de 16 ianuarie 2010 când Radio România Muzical a transmis în direct opera Carmen de la Teatrul Metropolitan din New York - blonda Elina Garanca a întrupat o foarte senzuală și manipulatoare Carmen - un triumf pentru cântăreața care în 2011 va împlini 35 de ani. Mulți au considerat că albumul Habanera pe care-l ascultăm astăzi este urmarea succesului din Carmen, așa că era de la sine înțeles că momente din opera lui Georges Bizet trebuiau să figureze pe acest CD. Am ascultat în debutul emisiunii Seguidilla și un duet, înregistrat în compania tenorului Roberto Alagna, urmează acum un terțeț, Habanera din actul I și o arie, de fapt versiunea inițială a aceleiași celebre Habanere, pe care Bizet a preferat să o înlocuiască.

Și o româncă pe albumul Habanera

Vă atrag atenția asupra terțetului, unde alături de Elina Garanca o găsim pe soprana româncă Cristina Antoaneta Păsăroiu. La nici 25 de ani împliniți, Cristina Antoaneta Păsăroiu este absolventă a cursurilor Universității de Muzică din Viena și a cântat în numeroase roluri titulare, printre ele și cel din Boema, alături de Jose Cura.

Cristina Comandașu