ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Povestile de succes ale muzicii Înapoi la: Emisiuni

Interviu cu dirijorul Valeri Gergiev (II)

Publicat: Duminică, 30 Octombrie 2011 , ora 10.30

Fără îndoială, un artist de forța dirijorului rus Valeri Gergiev înseamnă o suită de calități la superlativ, fiecare luată în parte. Puterea sa de muncă este deja binecunoscută, însă poate că se știu mai puține despre memoria lui fotografică, ce-i permite să-și reamintească exact și cu ușurință partituri studiate cu ani în urmă. Ba mai mult, se spune că artistul are un talent și mai rar: acela de a fi capabil să-și imagineze tipul de emoție muzicală pe care îl poate transmite o lucrare din simpla citire a partiturii acesteia.

Voi cita ceea ce Esa-Pekka Salonen spunea despre Valeri Gergiev, pe care îl admiră fără a pretinde că-l înțelege: "Cei mai mulți dirijori ascultă întâi o orchestră, dându-și seama de sonoritatea care o definește, adaptându-și apoi viziunea în funcție de aceasta. Dimpotrivă, Gergiev are o concepție deja formată în momentul în care întâlnește un nou ansamblu simfonic, și lucrează pentru a ajunge la rezultatul pe care el îl are deja format ca reprezentare. În repetiții, insistă pe micro-structuri muzicale, pe anumite fraze sau pasaje, lăsând pentru momentul concertului propriu-zis construcția la nivel macro-structural a întregii lucrări. Ei bine, aceasta face ca membrii orchestrei să fie în priză maximă și să dea totul în timpul concertului."

Continuăm să-l cunoaștem pe acest star al artei muzicale contemporane în a doua și a treia parte a interviului pe care l-am realizat pentru Poveștile de succes ale muzicii; în 30 octombrie și 6 noiembrie, ora 10.30 și, în reluare, de la ora 22.00.
Ștefan Costache