Jazzy hour Înapoi la: Emisiuni

Jazzy hour

Publicat: Joi, 17 Noiembrie 2011 , ora 19.00
Iată încă două exemple de inteligență și frumusețe muzicală venite din partea unor muzicieni tineri și strălucitori. Ambii artiști care semnează muzica pe care o vom asculta azi au mai fost difuzați la Jazzy Hour, dar iată-i venind cu noi producții care le arată nivelul și evoluția.


Tingvall Trio
a devenit un nume important pe scena europeană, evoluția lor fiind reflectată de câteva poziționări favorabile în topuri de specialitate (iar în jazz sunt tentat să cred că topurile sunt mai puțin artificiale), dar și de albumul intitulat «Vagen», al patrulea semnat de grup. Un produs cu proprietăți de balsam, bazat pe același concept provenit din rădăcinile jazzului nordic, «Vagen» ne oferă o nouă serie de teme superbe, orchestrate aerisit și interpretate sensibil, forța de expresie și rafinamentul venind pe același canal. Nici nu e nevoie să te consideri iubitor de jazz pentru a accepta frumusețea acestei muzici.


Martin Tingvall, Omar Rodrigues Calvo și Jürgen Spiegel nu au recurs la schimbări bruște de stil sau alte experimente ci au preferat să rămână la maniera cu care și-au consolidat personalitatea pe primele albume.


Pianistul Taylor Eigsti și-a început activitatea muzicală la 11 ani și iată, la nici 30 de ani a ajuns să-și întărească statutul de artist important prin colaborări răsunătoare și mai important, albumele apărute sub propria semnătură. Crescut sub influența repertoriului clasic american, preocupat de ideea viabilității continue a jazzului, Eigsti își diversifică audiența aplicând crâmpeie de limbaj modern peste baza stabilă pe care a acumulat-o.


«Daylight at Midnight», albumul lansat de el în 2010 conține câteva preluări de la nume precum Coldplay, Rufus Wainwright sau Imogen Heap, alături de compozițiile proprii, alături de propriile compoziții, ceea ce reprezintă punctul principal de atracție al albumului: diversitatea stilistică. Simplu și elegant, excelent punctat ritmic, foarte tehnic și melodic, discul curge, adunând în juru-i atât publicul mai tânăr, cât și cel cu urechea trecută prin câteva mii de albume.