Înapoi la: Emisiuni
Jazzy hour cu Berti Barbera
Anders Malta - albumul 'Introducing Anders Malta Almost Big Band'; John Beasley, hr-Bigband, Frankfurt Radio Bigband - albumul 'Returning To Forever'
|
|
Joan Hutton And Sue Orfield - albumul 'Splash'; Thomas Stieger - albumul 'Choices'
|
Dintotdeauna, muzica a reflectat caracterul celui care o ascultă și al celui care o scrie sau o cântă deopotrivă, apropiind oamenii între ei, reușind să-i scoată din nefericirea cotidiană, amintindu-le că viața poate fi frumoasă, detașându-i de zgomotul și furia luptei iluzorii pentru succes sau ridicolul spasm datorat banilor. Jazz-ul a devenit idiomul cel mai generos, care a asimilat în 100 de ani numeroase elemente din muzica întregii lumi.
La fel ca un produs gastronomic bogat dar digerabil, jazz-ul conține condimente care, înainte de a fi consumate, ar trebui cunoscute în toată amănunțimea. Odată cunoscut, gustul rămâne și se dezvoltă în funcție de apetența fiecăruia pentru diversitate. Libertatea cu care este folosit un limbaj atât de complex duce la imensul spectru de stiluri și abordări și menține valoarea ridicată a unei comunități muzicale în expansiune.
Atunci de ce se spune că jazz-ul este atât de controversat ? De ce este respins de unii, dacă nu a făcut rău nimănui niciodată ? Singurul răspuns este ignoranța, trufia celui care crede că muzica trebuie să gâdile plăcut urechea și atât. Suficiența celor care nu acceptă că întotdeauna poate exista ceva nou și valabil care să-i bucure. Toate aceste bariere pot fi sparte prin înțelegerea și acceptarea unei valori universal recunoscute, prin apropierea de muzică și artiștii inovatori, fără astâmpăr, în căutarea splendorii și a echilibrului, a unității prin diversitate.
Pregătirea, spiritul și expresia muzicienilor care se reunesc sub idiomul jazzistic reprezintă în totalitatea lor cea mai clară dovadă a profunzimii universului sonor. Iar pe noi ne ajută să ne cunoaștem mai bine, ne oferă o oglindă pe care, fără orgoliu, o putem contempla în momentele de introspecție. Oricum avem nevoie de liniste și bucurie, atunci de ce să nu folosim aceste plăceri simple la o intensitate mai mare ? Jazzy Hour ar putea fi un prilej de comunicare, de satisfacție auditivă, un loc unde artiștii și publicul rup gardul care-i separă în mod artificial și află lucruri noi, certitudini care să ne apropie de normalitate. Atât jazzul, cât și tot ce gravitează în jurul acestui imens filon, pot coexista pentru o oră de pace și deschidere.
Fără prea mari pretenții, fără emfază inutilă, Jazzy Hour este emisiunea în care jazz-ul stufos și pretențios se transformă într-un prieten agreabil și folositor. Puteți să-mi scrieți la berti.barbera@gmail.com.
Jazzy hour - în fiecare marți, de la ora 20.00, în reluare sâmbăta, de la ora 18.00.
În lunile octombrie și noiembrie 2023, emisiunile "Jazzy hour" sunt realizate cu sprijinul Silvis.