Jazzy hour Înapoi la: Emisiuni

Jazzy hour

Publicat: Joi, 20 Octombrie 2011 , ora 19.00
Astăzi îi avem pe Negroni's Trio, un grup provenit din Miami, care îl are ca lider pe Jose Negroni, portorican de origine, un muzician capabil să ne aducă sound-ul latino american într-o formă proaspătă, sincopată din belșug, dar cu sensibile trimiteri la filonul clasic.


"Just three" este titlul de album care ne trimite la fascinanta simplitate a formulei de trio, care rămâne structura cea mai echilibrată și totodată mediul în care libertatea muzicală se poate exprima din plin. Doar trei sunt muzicienii care fac din acest album o delectare, transmițându-ne siguranța celui care știe unde te duce. Bogat din punct de vedere ritmic și foarte bine articulat, repertoriul își trage melodia și armonia din pianul clasic sau electric, iar basul lui Marco Panascia, atunci când nu este atins de arcuș, punctează cu eleganță dificila partitură a bateristului Nomar Negroni.


In partea a doua îl vom asculta din nou pe Monty Alexander cu un concert care ne face să uitam total orice idee legată de granițe între genuri muzicale, între academicieni și renegați, între claritatea notelor virtuoz exprimate și emoția provenită din rădăcini culturale sau între Harlem și Kingston. Unitatea poate fi creată de un stil care să le înglobeze armonios pe toate, deci de un artist evoluat și lipsit de crispări. Pianistul de origine jamaicană ne plimbă prin stări și locuri, condimentând cu funk și reggae un concert veritabil de jazz.


Intregul grup implicat în acest concert respiră fiecare notă și se implică energic în cântare. Există practic un grup de jazz și un grup de reggae, iar între ele se află Monty Alexander, pianistul care cu zeci de ani în urmă a început să caute inspirație în cultura țării sale de proveniență. Se improvizează, se schimbă tempouri, se sugerează teme cunoscute, totul cu o bucurie molipsitoare. Un album recomandat celor care încă se întreabă cum pot fi îmbinate atât de bine anumite genuri muzicale, dar mai ales acelor urechi și inimi deschise către artiștii sinceri.