Jazzy hour Înapoi la: Emisiuni

Jazzy hour

Publicat: Joi, 19 Mai 2011 , ora 19.00

Astăzi vom face cunoștință cu muzica lui Wolfgang Muthspiel, chitaristul austriac care îmbogățește scena europeană cu știința școlii americane și o personalitate artistică pe care destul de rar o întâlnim la muzicienii tineri, majoritatea obsedați de tehnică și prim plan.

Wolfgang Muthspiel s-a format la Berklee, școala din care ies mulți muzicieni buni, dar care te formează numai când știi ce să alegi, a cântat cu Pat Metheny, pe care-l are și ca model, a format un cuplu cu Rebekka Bakken, cu care a scos câteva albume, deschizându-și perspectiva și disponibilitățile către multe fațete ale muzicii, valoarea sa eliminând practic, orice barieră. Este genul de artist care, oricât de complex s-ar exprima, devine accesibil la prima audiție, prin claritatea cu care-și expune stilul.

Pe lângă Brightside, formula de trio cu care a cântat în 2011 la Bucuresti, WM a înregistrat tot felul de formule inedite, două dintre acestea fiind astăzi prezente la Jazzy Hour. În ianuarie 2008, Muthspiel înregistrează un concert susținut la Jazz Standard, New York, în duet cu chitaristul Mick Goodrick și-l imortalizează pe un CD apărut în 2010. Al doilea album lansat de Wolfgang Muthspiel în anul 2010 la propria casă de discuri se numește "Drumfree" și continuă explorările sonore nedelimitate de secția ritmică, mai exact de setul de tobe. Alături de saxofonistul Andy Scherrer și de contrabasistul Larry Grenadier, Muthspiel își expune clasa și stilul componistic într-o atmosferă destinsă, concentrată armonic, dar cu spații suficiente pentru ca fiecare vibrație să-și facă efectul propus.

Muzica ne trimite la câteva repere clasice, remarcabilă fiind claritatea expresiei și a ideilor, o puritate care ne trimite la Pat Metheny sau Charlie Haden.

Berti Barbera