Jazzy hour Înapoi la: Emisiuni

Jazzy hour

Publicat: Joi, 28 Aprilie 2011 , ora 19.00

Astăzi vă aduc vești bune din lumea nouă a jazz-ului, două apariții discografice axate în jurul pianului care confirmă sursele inepuizabile ale acestui limbaj universal. Două albume care cu siguranță vor rămâne o referință în discografia celor care le semnează. Pianistul norvegian Helge Lien, deja premiat și ovaționat de întreaga comunitate muzicală europeană, a înregistrat, alături de Frode Berg la conrtabas și de Knut Aelfjaer la baterie, un album care se numește "Natsukashii".

O nouă colecție de piese excelent scrise și calibrate, abundente în frumusețe melodică, etalate într-un mediu spațios, puternic încărcat emoțional. O sublimă stăpânire a pauzei și a balansului, cu maturitatea unui grup care are câțiva ani de conviețuire în spate. Momentele de introspecție sunt permanent dinamizate, stările variază subtil, controlate de o perfectă articulare instrumentală. "Natsukashii" se prezintă ca o lucrare fără cusur, care te atrage încă de la prima audiție.

Tigran Hamasyan, pianistul care la nici 30 de ani, plecat din țara de origine, Armenia, a adunat premii de la Moscova la Monaco, a câștigat în 2006 competiția de pian din cadrul prestigiosului concurs Thelonious Monk, a studiat în America, după care s-a întors la Paris, unde a lansat primul sau album, "World Passion", în 2006, urmat de "New era", în 2008. În 2011 apare cel de-al treilea album al pianistului, intitulat "A fable", o slendidă poveste exprimată prin intermediul pianului, cu mult bun simț și creativitate. Majoritatea temelor sunt inspirate din folclorul armean, iar la inspirație se adaugă relația de dependentă dintre muzică și experiența de viață. Un recital de pian excelent realizat dinamic și armonic, semnat Tigran Hamasyan.

Berti Barbera