Jazzy hour Înapoi la: Emisiuni

Jazzy hour

Publicat: Joi, 21 Aprilie 2011 , ora 19.00

Astăzi vom asculta nigun, sau nign, cunoscuta formă de cântec devotional evreiesc, în interpretarea magistrală a patru muzicieni americani de jazz. Secretele acestor momente de credință și istorie sunt descifrate într-un limbaj cursiv, de o incredibilă frumusețe, de către pianistul Uri Caine, violonistul Mark Feldman, basistul Greg Cohen și de bateristul Joey Baron.

Cei patru mari muzicieni s-au mai întâlnit în acest context muzical, în cadrul proiectelor derulate de John Zorn, dovedind distincție și flexibilitate, păstrând sunetul pur al tradiției. Cu asemenea artiști este imposibil ca o temă, nouă sau veche, să nu fie atinsă de introspecție. "Secrets", album apărut în 2009, îi găsește interpretând o varietate de nigunim, cu sensibilitate jazzistică și atingere avantgardistă, ca și cum mai multe limbaje ar fi exprimate de aceeași voce.

Culoarea, șoaptele de blues și căldură umple fiecare temă, vioara remarcându-se cu distincție, la fel ca în muzica Klezmer. Nostalgia și respectul domină starea acestui album, menținând lumina pe latura tradițională. Este imposibil să rămâi indiferent la o asemenea muzică.

Trecem la un cadru muzical total diferit, dar care are o la fel de strânsă legătură cu tradiția muzicală, din America de Sud de această dată. Hector Martignon este un pianist columbian care în anii '90 a cântat cu Ray Baretto, iar în anii 2000 s-a concentrat pe câteva producții proprii.

Albumul "Second chance" prezintă o bogăție instrumentală incitantă, cu savoare latină, impregnată cu elemente de limbaj sonor din Brazilia, Columbia și desigur Africa, pentru că de acolo vine cam totul când vorbim de acest idiom, într-un vibrant cadru de jazz latin. "Second Chance" are multe semnificații, variind de la cele personale până la ocazia fiecăruia dintre noi de a îmbrățișa o a doua șansă. Albumul este unitar orchestrat, conținând și variante actualizate ale unor compoziții mai vechi de-ale pianistului. Muzica este vie și datorită muzicienilor excelenți, dispuși pe un spectru timbral echilibrat.

Un album superb, care-ți mișcă umerii și îți oferă muzica în forma ei veritabilă, pornită fără mofturi sau cosmetice, din spiritul unor oameni dăruiți.

Berti Barbera