Jazzy hour Înapoi la: Emisiuni

Jazzy hour

Publicat: Joi, 14 Aprilie 2011 , ora 19.00

Începem azi cu unul dintre muzicienii care, în zilele noastre, conduce un proiect de drum&bass, unde ritmul este executat integral cu tobe naturale, dând impresia unei mașinării de ritm, un baterist cu o mână stângă incredibilă, un model de artist care refuză orice graniță, orice idee preconcepută și folosește absolut orice mijloace de exprimare, poate stăpâni din punct de vedere ritmic.

Numele lui este Jojo Mayer. În 2005, Jojo Mayer participă într-un proiect de trio numit Depart, alături de saxofonistul Harry Sokal și de basistul Heiri Kanzig. Trei muzicieni cu formare diferită, dar care găsesc cea mai bună cale de a se armoniza. Foști membri ai Wienna Art Orchestra, au început acest proiect, Depart, în 2006, cu un album numit Reloaded, unde balansul greu, sonoritățile jazz expuse în manieră rock, abordările de la blues la post rock, ne duc spre o explozie sonoră plină de nuanțe personale.

În anul 2008 apare Mountain Messenger, o nouă colecție de invenții ritmico-melodice, în care secția ritmică elvețiană reușește să ia uneori locul saxofonului în prim plan, ceea ce într-un trio de sax pare practic imposibil. Consistența saxofonului, trecut uneori printr-o pedală de efect de chitară, se îmbină foarte bine cu cea a secției ritmice, desfășurând o forță admirabilă, indiferent că se trece prin teme, motive sau ostinato. Forța instrumentală este temperată de capacitatea fiecăruia dintre muzicieni de a se articula inteligent. Depart ne oferă un jazz european dinamic, modern și revigorant. O muzică a cărei categorizare ar fi inutilă.

Continuăm cu o nouă porție de jazz proaspăt, venit din Olanda, sub numele de Lewinsky Quartet. Cu Hammond, swing, funk și mult umor, improvizații relaxate în forme destul de previzibile, dar original abordate, ajungem la ceea ce poate fi mai valabil pe scena jazz-ului european. Quartetul are la bază un trio format din saxofonistul Rolf Delfos, absolvent al conservatorului din Haga și a conservatorului de artă modernă din Rotterdam, unul dintre cei mai solicitați saxofoniști olandezi, Arno Krijger la orga Hammond și bateristul Pascal Vermeer, la care se adaugă chitaristul Anton Goudsmith, în calitate de invitat.
Berti Barbera