Jazzy hour Înapoi la: Emisiuni

Jazzy hour

Publicat: Joi, 24 Februarie 2011 , ora 19.00

Voi încerca și de această dată să vă împărtășesc stările mele induse de un suflu nou în muzica inspirată de jazz și de artiștii care, chiar dacă nu sunt foarte populari, strălucesc prin energia dată de talent și pasiune. Începem cu Hilario Duran, unul dintre pianiștii de origine cubaneză care continuă să-și dezvolte calitățile de compozitor și pianist virtuoz, ducând departe limitele creativității, pe un album care se numește "Motion".

Hilario Duran Sr., tatăl admirabilului pianist pe care-l ascultăm la Jazzy Hour, a făcut parte din curentul Movimiento del Feeling, unde a întâlnit regulat personalități muzicale, precum Omara Portuondo, cea care i-a dat prima partitură tânărului Hilario. Înconjurat de muzicieni cubanezi, el și-a extins viziunea, mai ales după ce a ajuns în Canada, înspre atmosfera creată de nume precum Roy Eldridge, Keith Jarrett, Harry James sau Ceaikovsky, influențe care se simt în compozițiile sale. Pe lângă muzica scrisă inteligent, Hilario Duran oferă un fascinant spectacol de trio, atât pe înregistrări, cât și în concert.

Virtuozitate amețitoare, poliritmie, aer latin, improvizație, toate împărțite cu cei doi ideali parteneri, bateristul Mark Kelso și basistul Roberto Occhipinti. Empatia dintre cei trei duce muzica la un nivel foarte ridicat, schimbând pulsația între dens și spațios. Continuăm cu Jeff Coffin, un saxofonist aparte, de care poate ați mai auzit în asociere cu Bela Fleck sau Dave Matthews, un muzician capabil să pună pe un album solo elementele dintr-un creuzet foarte dificil de proporționat. Întregul amalgam de stiluri și țesătura luxuriantă de instrumente bine armonizate sunt atinse de tonul temperat al saxofonului sau al flautului.

Jeff Coffin și al sau Mutet, aduc natura și sunetele ei, laolaltă cu instrumente convenționale pe un album care se numește "Mutopia". E și normal să ne minunăm de rezultatul acestei colaborări din care mai fac parte Bela Fleck, Felix Pastorius, Roy și Victor Wooten, Kofi Burbridge sau Chris Waters, fiecare cu un rol important și bine găsit. Mutopia este un mix complex și agreabil de jazz clasic și experimental, de umor și măiestrie, care plimbă diferite teme prin forme noi și variate de muzică.

Relația dintre muzicieni păstrează valorile clasice, trecând în același timp totul printr-o gândire artistică deschisă, ceea ce arată că muzica poate merge înainte fără să-și degradeze valorile fundamentale.

Berti Barbera