Jazzy hour Înapoi la: Emisiuni

Jazzy hour

Publicat: Joi, 13 Ianuarie 2011 , ora 19.00

Nu cred că trebuie să fim animiști convinși ca să credem că un instrument, odată atins, primește influența spirituală a celui care îl folosește. De aceea omul, cel care transmite muzica, poate reprezenta nivelul gusturilor și al alegerilor noastre. Astăzi avem din nou un exemplu de strălucire a unui artist care reprezintă un instrument cu care nu ne întâlnim foarte des. Este vorba de Hamilton de Holanda și de a sa mandolină.

Moștenind alte mari nume braziliene care au onorat acest instrument, precum Jacob de Bandolim, Joel Nascimento sau Armandinho, Hamilton de Holanda este deja considerat unul dintre cei mai mari virtuozi ai mandolinei din toate timpurile. În doar câțiva ani el a reușit să-și impună charisma și să revoluționeze acest instrument, îmbogățindu-i considerabil capacitățile de expresie. El a dezvoltat o tehnică polifonică de interpretare și a dezvoltat, atât paleta timbrală, cât și pe cea ritmică, imprimând o manieră frenetică, implicând mult suflet, traversând toate teritoriile muzicale cu o lejeritate uimitoare. Muzica braziliană predomina, desigur, pentru că Hamilton de Holanda este născut în Rio de Janeiro, în 1976, dar sound-ul este foarte actual, limbajul folosit fiind personal și contemporan. Bine antrenat academic și crescut într-un mediu muzical încă din familie, Hamilton își termină studdile compunând un concert pentru mandolină și orchestră, asociindu-se ulterior cu muzicieni de valoare asemănătoare, dovedindu-și uimitoarele calități de la un album la altul.

Capacitatea acestui muzician de a inova este inepuizabilă, iar sunetul care vine de la acea mandolină adaptată, cu 10 corzi, este extrem de precis și de puternic. Ritmică este amețitoare, dar nu atenuează cu nimic trăirea și savoarea muzicii de proveniență braziliană. Entuziasmul cu care se comunică, calitatea transimsiei, nivelul fără cusur al interpretării, fac din Hamilton de Holanda unul dintre cei mai interesanți muzicieni ai generației sale, care preia cultura țării sale și în același timp se încadrează în superlativele noului secol. Imensul lui talent, precum și cunoștințele din domeniu îi permit să cânte cu ușurință în orice stil, indiferent dacă e vorba de compozițiile proprii sau de piese subtil adaptate la propria manieră. Vom asculta poate una dintre cele mai accesibile și revigorante combinații muzicale, irezistibilă împreunare dintre jazz-ul liber și nou și muzica braziliană, organică si savuroasă, până la ultima fibră a cutiei de rezonanță. Ce poate fi mai convingător decât să unești trupul și mintea într-o manieră atât de naturală și atractivă, mai ales când este revelată atât de personal de unul dintre cei mai valoroși muzicieni ai Braziliei de azi?

Berti Barbera