Cuvântul muzicii
Înapoi la: Emisiuni
Pianista Luiza Borac

Care este titlul cărții pe care ne-o veți prezenta astăzi, doamnă Luiza Borac?
O care frumoasă, pe care am citit-o în ultimele săptămâni. Este o biografie a unei mari muziciene, Clara Schumann. Îmi plac foarte mult biografiile compozitorilor, biografiile artiștilor, îmi place foarte mult să citesc despre ei. Iar această carte scrisă de Eva Weissweiler este un portret complex al celei care a fost Clara Wieck-Schumann - pianistă germană și, s-ar putea spune, cea mai importantă pianistă a tuturor timpurilor.
Povestea ei a fost ecranizată la Hollywood, a fost descrisă în multe, multe cărți - o poveste impresionantă. Ea fiind foarte talentată, deja la vârsta de 14-15 ani avea lucrări scrise, cântase deja în fața marelui Paganini, care i-a prezis un viitor de succes. Apoi, l-a cunoscut pe viitorul ei soț, compozitorul Robert Schumann. A fost o poveste de dragoste unică în istoria muzicii, pentru că ei au luptat foarte mult până când au reușit să obțină o aprobare din partea tatălui - poate, într-un fel, de înțeles - care și-ar fi dorit probabil o altă partidă pentru ea, nu un compozitor lipsit de mijloace, care nu părea să-i asigure ei viitorul pe care și-l dorea tatăl. Deci, a fost un moment dramatic, dar care s-a terminat într-un fel bine. Ei au reușit în fața instanței să obțină aprobarea să se căsătorească. Dar apoi, a început o viață și mai complicată pentru ea. În condițiile în care avea sute de concerte pe an în Europa, concerte de mare succes, aclamată, admirată de toți muzicienii, de public, avea 8 copii de întreținut, avea o familie, trebuia să-i susțină emoțional și financiar. Robert Schumann... compozitor de succes, dar și foarte bolnav, internat apoi în sanatoriu... deci, a avut un destin foarte greu. A fost o personalitate impresionantă, de o mare forță. Era și ea o compozitoare de mare succes, dar a pus compozițiile soțului deasupra; a contribuit decisiv la popularizarea lucrărilor soțului ei. A fost un pedagog de excepție. A pus bazele unei noi școli de pian, continuată de fetele ei.
Un portret impresionant realizat de Eva Weissweiler! Se vede că a citit foarte multe scrisori, foarte multe pagini de jurnal.
E o carte care mi-a plăcut foarte mult și o recomand cu toată căldura. Clara Schumann - o artistă și o femeie unică în felul ei, probabil neegalată de nici o altă artistă în ceea ce privește atât muzicalitatea, cât și destinul ei destul de greu. N-aș spune tragic, dar foarte greu. Un destin cu care s-a luptat o viață întreagă.
De ce trebuie să citim și cu ce ne ajută pe noi lectura în viața de zi cu zi?
Îmi place foarte mult să citesc. Cred că este, în primul rând, o destindere, o evadare din lumea asta tehnologică. Întotdeauna, în fiecare carte este o călătorie într-o lume minunată din care putem să învățăm atât de mult. Având de-a face aproape săptămânal cu elevi și studenți, noi vorbim despre aceste lucruri și foarte mulți mă întreabă despre compozitori, despre artiști, vor să știe. Și prin ei, prin aceste dialoguri și eu învăț foarte mult, pentru că vorbim mult despre aceste aspecte care, bineînțeles, nu sunt în primul plan al interpretării, dar în ceea ce privește biografia unui compozitor, cred că e totuși important să cunoști ceva din viața lui când te ocupi de lucrările lui.
E foarte important cititul, în orice caz. Și e foarte frumos.