Camera albastră cu Cristian Măcelaru Înapoi la: Emisiuni

Camera albastră cu dirijorul Cristian Măcelaru

Publicat: Luni, 31 Martie 2025 , ora 18.15

Prin compoziția lui din 1874, Tablouri dintr-o expoziție, Modest Musorgski creează o lucrare muzicală complet inedită. Pentru că ia experiența unei expoziții, dintr-un muzeu sau dintr-o galerie de artă - în acest exemplu, a lui Viktor Hartmann - și, cu fiecare tablou pe care îl vedem, el de fapt recreează imaginea acelui tablou în muzică. Ia culorile pe care le vedem, impresia pe care acel tablou ne-o lasă și creează în muzică acel sentiment, acea emoție pe care o avem uitându-ne la tablou. Este un concert extraordinar de frumos, dar, cum am spus, și inedit.

Apoi, mai târziu, în anul 1922, Maurice Ravel, inspirat de această compoziție pe care inițial Modest Musorgski a scris-o pentru pian,  o orchestrează. Marele compozitor francez Maurice Ravel a creat o adevărată artă din ideea de a pune pentru o orchestră o compoziție care fusese scrisă pentru un singur instrument.

În ziua de astăzi, această compoziție, "Tablouri dintr-o expoziție" de Modest Musorgski, foarte des o auzim interpretată în orchestrația lui Maurice Ravel. În acest fel, o orchestră întreagă poate interpreta această compoziție superbă.

Cuprinde 10 tablouri diferite, pe care le vedem exact ca și cum am merge printr-un muzeu. Ceea ce leagă tablourile unul de celălalt este această promenadă, cum o numește Modest Musorgski, în care vedem pașii pe care fiecare din noi îi facem când mergem la muzeu de la o pictură la cealaltă. Iar această promenadă, Musorgski o scrie de fiecare dată diferit - e aceeași muzică, dar de fiecare dată e schimbată, e improvizată puțin diferit. Iar Ravel, în orchestră, o face la fel. Începe cu trompeta, dar apoi, de fiecare dată când revine promenada, e schimbată orchestrația complet.

Este o compoziție apreciată și iubită de mulți oameni - de muzicieni, de orchestre, chiar și de dirijori.