Camera albastră cu Cristian Măcelaru Înapoi la: Emisiuni

Camera albastră cu dirijorul Cristian Măcelaru

Publicat: Luni, 17 Martie 2025 , ora 18.15

Johann Sebastian Bach, un compozitor care a scris muzică profundă, frumoasă! Dar pentru mine, ca muzician, când mă uit la muzica lui Bach, descopăr o muzică atât de inteligentă, o muzică pe care Bach a creat-o nu numai din frumusețea muzicii în sine, dar a creat-o și matematic.

Exact așa sunt Variațiunile Goldberg, 30 de variațiuni scrise pe o arie în care fiecare variațiune creează o formă nouă, un element nou, improvizatoric poate, dar dacă ne uităm din punct de vedere matematic, absolut totul este făcut în același fel cum un om de știință ar fi făcut calcule care apoi să se potrivească într-un univers perfect. Este o reprezentație atât de perfectă a felului în care, din perspectiva matematicii, universul îl putem înțelege. Dar când uităm matematica, ne uităm la el și vedem frumusețea de fapt, pe care o percepem cu ochii.

Așa este și muzica lui Bach. O înțelegem intelectual și ne minunăm de profunzimea ei intelectuală. Dar apoi, când uităm acest lucru și o ascultăm, suntem copleșiți de frumusețea muzicii în sine.

În acest set de 30 de variațiuni în care tot a treia variațiune devine un canon, care apoi, la final, se încheie cu un canon imens, Bach continuă să creeze și să adauge aceste elemente noi pe fiecare variațiune. Și variațiunile nu sunt ale unei melodii, sunt variațiuni ale unei linii de bas care, de fapt, acompaniază aria principală.

Este o compoziție extraordinară, care atestă abilitățile noastre ca oameni, să înțelegem universul, dar să și apreciem frumusețea lui.