Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

Opus de Silvestri prezentat în primă audiție la Viena

Publicat: joi, 24 August 2017 , ora 0.00

Pianista Raluca Știrbăț va aduce în atenția publicului vienez un opus semnat de Constantin Silvestri și considerat dispărut: Sonata pentru pian și violoncel op.22 nr. 1. Acesta va fi prezentat la Wiener Konzerthaus, în 10 noiembrie 2017, în compania violoncelistului Rudolf Leopold. Programul va fi completat de alte opusuri de Silvestri, Lipatti, Jora și Șostakovici. Își va da concursul și soprana Ileana Tonca.

Sonata op.22 nr.1 de Constantin Silvestri a fost compusă la Predeal, la Vila Cremer, în iulie 1941, special pentru concertul/aniversare "MIHAIL JORA - 50", care a avut loc în data de 8 noiembrie 1941 în Sala Orfeu (fostă Jean Feder) din București (unde a fost executată în primă audiție, atunci în varianta pentru fagot și pian, urmată de o a doua audiție la 27 februarie 1942, în varianta pentru violoncel). Partitura s-a rătăcit, fiind considerată pierdută (sau inexistentă) în toate monografiile și studiile dedicate compozitorului român.

Mai multe detalii despre această premieră, în interviul acordat de Raluca Știrbăț, care poate fi ascultat la Radio România Muzical în cursul zilei de luni, 28 august.