Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Bohuslav Martinù și Jean Sibelius cu dirijorul Jakub Hrùča și violonista Lisa Batiashvili la Isarphilharmonie din Munchen

Publicat: luni, 27 Februarie 2023 , ora 13.49

"În momentul de față, nu există un dirijor mai specializat în muzica lui Bohuslav Martinù decât Jakub Hrùča." - se spune despre carismaticul dirijor distins cu numeroase premii. "Este minunat să interpretezi Martinù. Este unul dintre acei compozitori care vorbește direct tuturor - muzicieni și public deopotrivă. De îndată ce pui muzica acestuia în program, este un succes." - declară Jakub Hrùča, invitatul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Bavareze în concertele din 2 și 3 martie de la Isarphilharmonie din Munchen.

Inaugurată în 8 octombrie 2021, Isarphilharmonie este cea mai recentă sală de concerte, ȋntr-o clădire ȋncepută de la zero, cu care se mândresc locuitorii din München și nu numai ei. Iar Jakub Hrùča a avut onoarea să dirijeze primul concert susținut aici de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, în 29 octombrie 2021. Isarphilharmonie a fost construită în doar un an și jumătate, rezultând o clădire ȋntr-un stil industrial, cu o capacitate de 1900 de locuri și o acustică impecabilă, proiectată de Yasuhisa Toyota, implicat și la Filarmonica din Paris, ca și la Walt Disney Concert Hall din Los Angeles.

Jakub Hrùča a ales pentru cele două concerte din 2 și 3 martie "Fresce de Piero della Francesca" și Simfonia I de Bohuslav Martinù. Cele două lucrări pe care Jakub Hrùča le aduce la München prezintă două fațete diferite ale compozitorului ceh: cea cufundată în folclorul patriei sale din Prima Simfonie scrisă în 1942, și una impresionist-mistică din "Fresce de Piero della Francesca" - lucrare compusă în 1955 și influențată de fresca "Legenda adevăratei cruci" aparținând pictorului renascentist Pierro della Francesca.

Cu siguranță, succesul concertelor va fi asigurat și de prezența unei invitate la fel de apreciate ca Jakub Hrùča: violonista georgiană Lisa Batiashvili, care va fi ascultată în magnificul Concert op. 47 în re minor de Jean Sibelius. Și cu siguranță sunetul viorii sale - un Stradivarius ex-Joachim, din 1715 va lăsa o amprentă greu de șters în memoria celor care se vor afla la Isarphilharmonie din Munchen.

În 3 martie, de la ora 21.00,  la Radio România Muzical puteți asculta acest concert în transmisiune directă în cadrul emisiunii Scena europeană.


Jeanine Costache