Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

La mulți ani, Leontina Văduva!

Publicat: sâmbătă, 5 Decembrie 2020 , ora 17.02

S-a născut pe 29 noiembrie, dar actul de naștere i- a fost înfăptuit cu data de 1 decembrie. Ca și cum cineva i-ar fi intuit destinul de artist internațional și a vrut să o pună neapărat în posesia noastră, prin semnificația acestei zile.

Este fiica apreciatei cântărețe de muzică populară Maria Ciobanu - de la care a moștenit timbrul solar și ușurința de a vocaliza în registrul acut, un "glas de privighetoare". Și a părăsit România în 1987. Abia absolvise Conservatorul bucureștean, câștigase în timpul studenției câteva Concursuri Internaționale de mare prestigiu și...i se oferise oportunitatea debutului internațional la Teatrul "Capitole" din Toulouse, una dintre cele mai renumite scene lirice europene, cu un rol de referință din repertoriul vocii ei: Manon, din opera omonimă de Jules Massenet. O oportunitate de neratat! Dar dacă lucrurile ar fi stat altfel acasă, și-ar fi făcut acel debut și s-ar fi întors. Cum România devenise însă, o veritabilă stampă a suferinței, tânăra soprană (avea 27 de ani!) a rămas în Franța; iar Franța a adoptat-o și prețuit-o la nivelul cel mai înalt: oferindu-i în timp titlurile de Chevalier des Arts et des Lettres și Officier des Arts et des Lettres - titluri pe care marea artistă le-a adăugat prestigiosului Premiu Lawrence Olivier oferit de Societatea Teatrelor londoneze după debutul ei la Opera Regală "Covent Garden" (tot cu "Manon" de Massenet) și Medalia orașului Toulouse.

Acum 4 ani, a aniversat 3 decenii de carieră internațională!

Și am sărbătorit-o atunci cu: o ediție specială a Serii de operă - având-o pe marea artistă invitată în studio, o Gală Leontina Văduva-30 organizată la Sala Radio, o ediție Opera FANtastica - găzduită de Salonul Cerchez al Muzeului Național Cotroceni și o Expoziție Leontina Văduva on stage - prima expoziție de costume de scenă organizată în țara noastră pentru un cântăreț de operă! - costumele fiind aduse chiar de la Teatrul "Capitole" - ultimele trei evenimente, inițiate de Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură.

Iar anul aceasta, o sărbătorim din nou: reiterând - în contul zilei sale de naștere, toate momentele muzicale și de carieră importante din viața sa. Muzică și rememorări cu Leontina Văduva - care, chiar dacă nu s-a născut de Ziua României și s-a stabilit în Franța, a fost cred, întotdeauna, "Leontina noastră"...

Luminița Arvunescu