Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Maeștrii cântăreți de Wagner la Opera în interpretări de referință

Publicat: miercuri, 13 Mai 2020 , ora 15.11

Festivalul de Paște de la Salzburg nu a avut loc în 2020

Printre "victimele" noului coronavirus se numără și Festivalul de Paște de la Salzburg, unul dintre cele mai importante și costisitoare evenimente de acest gen. Ediția din 2020 a festivalul ar fi trebuit să înceapă în 4 aprilie cu producția sa principală, "Don Carlo" de Giuseppe Verdi, dirijată de Christian Thielemann. Amplul eveniment, ce prezintă în fiecare an câte un spectacol de operă și mai multe concerte, a fost fondat în 1967 de Herbert von Karajan, orchestra fiind cea a Filarmonicii din Berlin, pe care Karajan o conducea atunci. Festivalul are, desigur, o istorie bogată, iar din anul 2013 noul ei director artistic este Christian Thielemann, iar noua orchestră - ansamblul condus de el - Capela de Stat din Dresda.

Puteți asculta opera prezentată în 2019

Din fericire putem asculta, prin intermediul Uniunii Europene de Radio, imprimarea cu opera din ediția trecută; Maeștrii cântăreți din Nürnberg de Richard Wagner a fost, în 2019, creația în jurul căreia s-a construit Festivalul de Paște la Salzburg. Aceasta a fost doar a doua producție a operei wagneriene din istoria evenimentului din orașul lui Mozart și a patra reprezentare a partiturii la Salzburg, în general.

O ocazie bună pentru revigorare, deci, au spus organizatorii, care l-au ales pe Jens-Daniel Herzog regizor, cu costume și decoruri realizate de Mathis Neidhardt și Sibylle Gädeke. Distribuția a fost de excepție, cu voci renumite mai ales pentru interpretarea repertoriului wagnerian: basul german Georg Zeppenfeld în rolul lui Hans Sachs, basul ucreainian Vitalij Kowaljow în partitura lui Veit Pogner, baritonul austriac Adrian Eröd în Beckmesser, tenorul Klaus Florian Vogt în Walther von Stolzing, soprana americană Jacquelyn Wagner în Eva și mezzo soprana Christa Mayer în rolul Magdalena. A dirijat, desigur, Christian Thielemann.

Când puteți asculta această înregistrare cu singura operă comică a lui Richard Wagner?

Duminică, 17 mai 2020, de la ora 20.00, la Opera în interpretări de referință.
Irina Cristina Vasilescu