Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Simfonia a VI-a de Mahler în transmisiune directă: 18 mai, ora 20,30

Publicat: luni, 15 Mai 2017 , ora 14.05

"Tragica" lui Gustav Mahler?

Nu este o experiență sonoră ușor de trăit. Audiția Simfoniei a VI-a în la minor de Mahler are o intensitate dramatică deosebită. Dar, nu compozitorul și-a intitulat lucrarea Tragica. Acest supranume nu apare în programul de sală al primei audiții de la Essen, pe 27 mai 1906, sub bagheta lui Mahler, deși, se pare că a cerut instrumentiștilor să o cânte cu deznădejde.

Dirijorul Bruno Walter este cel care a susținut această denumire a Simfoniei a VI-a. În cartea sa despre Gustav Mahler, Walter susține că Mahler a numit simfonia sa tragică. În plus, programul pentru prima interpretare a simfoniei la Viena, pe 4 ianuarie 1907, se referă la "Sechste Sinfonie (Tragische) - Simfonia a VI-a (Tragica).

Bruno Walter a fost un apropiat al compozitorului, după ce a acceptat invitația lui Mahler de a-i fi asistent la Opera din Viena. Când Mahler a murit, pe 18 mai 1911, Bruno Walter se afla lângă el. Un an mai târziu, pe 26 iunie 1912, Bruno Walter a dirijat la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Viena în premieră mondială Simfonia a IX-a de Gustav Mahler.

Simfonia a VI-a de Mahler la Copenhaga

Pe 18 și 19 mai de la ora 20,30, ora României, această partitură va fi interpretată în concertele susținute de Orchestra Simfonică Națională Daneză, dirijată de Adám Fischer, la Sala de Concerte a Radiodifuziunii din Copenhaga. Primul dintre aceste concerte va fi transmis în direct de Radio România Muzical.

Dirijorul maghiar Adám Fischer, protagonistul acestui concert, este un artist foarte respectat de critici și iubit de publicul danez pentru activitatea sa ca dirijor șef al Orchestrei de Cameră Daneze. El a venit în Danemarca la începutul anilor 80', când Ungaria, ascunsă în spatele Cortinei de Fier, a permis câtorva muzicieni maghiari să emigreze în Occident.

Trebuie menționat faptul că Ádám Fischer este director muzical general al Orchestrei Austro-Ungare Haydn, ansamblu cu care a înregistrat integrala simfoniilor de Joseph Haydn, prima înregistrare digitală a acestui ciclu. De asemenea, Fischer este director muzical al Orchestrei Simfonice Radio din Ungaria și dirijor șef al Orchestrei de Cameră Daneze. Este remarcabilă integrala simfoniilor de Mozart realizată de Ádám Fischer la pupitrul acestui din urmă ansamblu, înregistrări pentru care a câștigat mai multe premii internaționale.

Concertele din 18 și 19 mai 2017 mai au pentru dirijor o semnificație aparte, pentru că este pentru prima oară, după aproape 20 de ani, când Ádám Fischer dirijează în concert Orchestra Simfonică Națională Daneză, iar așteptările sunt pe măsură. Asta si pentru faptul că acest concert are în program agonizanta Simfonie a VI-a de Gustav Mahler.

Este interesantă combinația așteptată a acestor seri, între spontaneitate și seriozitatea lui Ádám Fischer și Simfonia a VI-a a lui Mahler, o mare întunecată, o simfonie scrisă de compozitorul care literalmente lupta pentru viata lui, cu numeroasele obstacole puse înaintea sa de boala de inimă. Simfonia a VI-a pare a fi capitularea lui Mahler. Lovitura ciocanului de lemn din finalul simfoniei, faimoasă de altfel, reprezintă parcă fisura decisivă a acestei chinuitoare drame. O drama care va erupe în direct la Radio România Muzical!

Iată câteva dintre argumentele pentru care vă invit la audiția în transmisiune directă a concertului Orchestrei Simfonice Naționale Daneze, dirijată de Ádám Fischer, joi 18 mai de la ora 20,30. Lucrarea de pe afiș: Simfonia a VI-a în la minor de Gustav Mahler.

Gabriel Marica