Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Deschiderea Festivalului de la Lucerna - concert transmis live de Radio România Muzical, vineri, 12 august

Publicat: miercuri, 10 August 2016 , ora 9.45

Un opus gigantic a ales reputatul Riccardo Chailly pentru inaugurarea ediției 2016 a Festivalului de vară de la Lucerna: Simfonia a VIII-a de Gustav Mahler, despre care compozitorul mărturisea că este "un dar făcut lumii; celelalte lucrări ale mele sunt tragice sau subiective, pe când aceasta are menirea de a deveni o imensă răspândire a bucuriei". Este "simfonia celor o mie" subtitlu prea puțin agreat de Mahler, care aparține impresarului său, care s-a ocupat de prima audiție a lucrării (München, 12 septembrie 1910).

În 12 august va fi prima apariție a lui Riccardo Chailly ca director muzical al Orchestrei Festivalului de la Lucerna, iar această responsabilitate preluată de la Claudio Abbado, care i-a fost mentor, punct de referință și bun prieten, reprezintă nu doar un privilegiu, ci și o răvășitoare încărcătură emoțională pentru dirijorul italian de 63 de ani. Contractul cu elvețienii are o durată de 5 ani, deocamdată. Poate că din acest motiv Chailly a renunțat cu patru ani mai devreme la funcția de dirijor principal al Orchestrei Gewandhaus din Leipzig (în această calitate a oferit ultimul concert în iunie 2016). Păstrează în schimb poziția de director muzical al Operei Scala din Milano.

O deschidere de festival impresionantă, cu toate biletele vândute: Riccardo Chailly va dirija la Centrul de Congrese și Cultură din Lucerna un masiv aparat sonor: Corurile Radiodifuziunilor Bavareză, Letonă și de Băieți din Tölz și Orchestra Festivalului de la Lucerna; partiturile solistice vor fi susținute de: sopranele Ricarda Merbeth, Juliane Banse și Anna Lucia Richter, contralta Sara Mingardo, mezzosoprana Mihoko Fujimura, tenorul Andreas Schager, baritonul Peter Mattei și bas-baritonul Samuel Youn.

Concert transmis în direct la Scena europeană, vineri, 12 august de la ora 20,30, prefațat de un interviu cu Riccardo Chailly.

Monica Cengher