Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Cella Delavrancea, Dmitri Șostakovici și Michael Haydn - muzicienii evocați în 'Fila de Calendar'

Publicat: joi, 4 August 2016 , ora 14.39

"Un copil minune, Cella Delavrancea, care domesticește un monstru sălbatic: Arta.'' Asfel scria în 1909 în ziarul Universul dramaturgul Ion Luca Caragiale despre una dintre cele mai importante pianiste ale României. Fiică a scriitorului Barbu Ștefănescu Delavrancea, Cella și-a început de la o vârstă fragedă studiile muzicale. A ajuns să concerteze pe importantele scene ale lumii, adeseori în tandem cu George Enescu, și să își dedice restul timpului scrisului. A fost de asemenea profesoara unei importante generații de pianiști contemporani, din care îi putem aminti pe Radu Lupu și Dan Grigore. S-a stins din viață într-o zi de 9 august, la venerabila vârstă de 103 ani.

În aceeași zi de 9 august, însă cu 16 ani mai înainte, pleca printre stele și marele compozitor rus Dmitri Șostakovici. Un muzician cu o paletă cromatică foarte largă, care a scris fie în tonuri 'cuminți', neoclasice, sau mai îndrăznețe, compozitorul rămâne în istoria muzicii o figură uriașă în universul sonor al veacului al XX-lea.

Cea de-a treia personalitate pe care o vom evoca este Michael Haydn, fratele 'părintelui cvartetului de coarde' - Joseph Haydn. Interesant este că Michael și-a desfășurat parte din activitate pe teritoriul Transilvaniei, fiind astfel mai apropiat de spațiul nostru decât s-ar crede.

Aceste trei figuri muzicale importante le vom evoca în cadrul emisiunii 'Filă de Calendar' din 11 august, de la ora 20.00.

Radu Mihalache