Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

„Songs from afar”...cu Lucian Ban și grupul Elevation

Publicat: vineri, 29 Iulie 2016 , ora 14.11

Noi am spune "cântece din de-aproape" nu de departe, parafrazând titlul acestui album pe care orice român pasionat de jazz ar trebui să-l cunoască.

Dar trebuie să ținem cont de o altă configurație geografică, acum proprie pianistului Lucian Ban ca teren favorabil a se exprima și manifesta muzical. El a ales chiar țara în care jazz-ul s-a născut ca domiciliu stabil, însă din fericire, amintiri, nostalgii și reflexe muzicale din Transilvania natală persistă în memoria sa. El le dă o formă muzicală, le arată co-echipierilor săi, mai vechi sau mai noi - și îi numim pe violistul Mat Maneri, saxofonistul Abraham Burton, basistul John Hébert și Eric McPherson la baterie - care preiau și dezvoltă în cel mai contemporan mod cu putință aceste materiale și îl invită, pentru o notă de autenticitate remarcabilă și pe Gavril Țărmure, vocea albumului, în două Cântece transilvănene - de nuntă și de jale.

Rezultatul este cu totul ieșit din comun, transmite o stare emoțională clar conturată, impresionează nu doar prin calitatea muzicii în sine, ci și prin modul inteligent de a alterna dialecte sonore și instrumente. Două dintre piesele albumului sunt adjudecate integral de pianist, ele exemplifică perfect o afirmație făcută de Budd Kopman în cronica sa de pe site-ul allaboutjazz - "când sufletul interpretului atinge sufletul celui care ascultă". Se adaugă alte piese, toate semnate Lucian Ban, (cu excepția cântecelor tradiționale) pe care le vom parcurge, sâmbătă 6 august, în jurul prânzului, la Radio România Muzical.

Când vorbești cu pianistul Lucian Ban, îți spune cu justificată mândrie: " albumul a primit cinci stele din partea ultracunoscutei reviste DownBeat Magazine". El este primul artist român care se bucură de o asemenea considerație.

Lucian Ban și albumul său la Radio România Muzical sâmbătă, 6 august, de la ora 12.00, la Jazz a la carte. Marina Nedelcu