Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Myung-Whun Chung este dirijorul concertului de la Semperoper - în direct la Radio România Muzical - 13 februarie 2015

Publicat: luni, 9 Februarie 2015 , ora 14.58

Corul Operei de Stat și Capela de Stat din Dresda - ansambluri de la Semperoper din orașul de pe malul Elbei - propun, la finalul acestei săptămâni, unul dintre cele mai importante opusuri vocal-simfonice din istoria muzicii, "Stabat Mater" de Gioachino Rossini.

Cunoscut mai ales pentru operele comice și pentru genialitatea sa de a pune în valoare vocea umană, compozitorul italian și-a pus semnătura și pe o lucrare vocal-simfonică dramatică prin natura sa - "Stabat Mater" face referire la Fecioara Maria care-l plânge pe Iisus mort pe cruce. Contestată de unii critici pentru că muzica ar duce prea mult înspre cea de operă, lucru considerat nepotrivit pentru o lucrare religioasă, Stabat Mater de Gioachino Rossini ascunde însă profunzimi și subtilități greu de pătruns.

La Radio România Muzical vă propunem să urmăriți acest opus care va fi condus de Myung-Whun Chung - un dirijor care a pornit ca pianist strălucit, de altfel a și câștigat în 1974 un premiu la dificilul concurs "Ceaikovski" de la Moscova. Myung Whun Chung și-a început cariera de dirijor în 1979, la Los Angeles, ca asistent al lui Carlo Maria Giulini. De atunci, a colaborat practic cu toate marile orchestre ale lumii. Ceea ce publicul larg știe poate mai puțin despre Myung-Whun Chung este implicarea sa în proiecte sociale, umanitare și ecologice. A fost ambasador al proiectului antidrog al Națiunilor Unite, este ambasador UNICEF și ambasador cultural al Coreei de Sud - primul care a primit o asemenea misiune. A dezvoltat nenumărate programe culturale, în special pentru tineri, în țara natală, Coreea de Sud.

Concertul de la Semperoper marchează trecerea celor 70 de ani de la bombardarea Dresdei, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (13-15 februarie 1945). Soliștii acestei manifestări vor fi soprana Barbara Frittoli, mezzo-soprana Rinat Shaham, tenorul Yosep Kang și basul René Pape. Evenimentul poate fi urmărit în direct la Radio România Muzical sub genericul Scena Europeană vineri, 13 februarie, începând cu ora 21:00. Comentează Dan Ghineraru. De reascultat aici.

Lucian Haralambie