Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

VIDEO. Alexandru Tomescu este Interpretul Zilei la Radio România Muzical - 5 februarie 2015

Publicat: joi, 29 Ianuarie 2015 , ora 18.22

Este un violonist român, câștigător a numeroase premii naționale și internaționale la festivalurile de muzică clasică. De la debutul său din 1985, a susținut peste 200 de concerte și recitaluri în 26 de țări (Franța, Olanda, Japonia). Pentru măiestria lui, i-a fost acordat de către statul român privilegiul de a cânta pe vioara Stradivarius, care fusese anterior în posesia muzicianului Ion Voicu.

Astfel începe orice articol în care se vorbește despre Alexandru Tomescu. Despre perioada studiilor afirmă: "Am terminat conservatorul din București, la clasa maestrului Ștefan Gheorghiu, apoi în străinătate în Statele Unite, unde l-am întâlnit pe Eduard Schmieder, și în Elveția, acolo îndrumător fiindu-mi Tibor Varga, numeroase cursuri de perfecționare... și în 2002 am câștigat postul de solist concertist al Orchestrelor Radio, aici în București."

A fost catalogat de presa internațională drept un "superstar al viorii" (Berliner Morgenpost). De-a lungul timpului, Alexandru Tomescu a concertat în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii: Carnegie Hall (New York), Walt Disney Concert Hall (Los Angeles), Théâtre des Champs Elysées (Paris) și Concertgebouw (Amsterdam). Pasionat în egală măsură de muzica de cameră, Tomescu a evoluat mai întâi în Romanian Piano Trio (2005-2010), iar din 2011 este prim violonist al Cvartetului Ad Libitum, ansamblu cameral de prestigiu, cu o istorie de peste 25 de ani.

Vă propunem să-l redescoperiți pe Alexandru Tomescu - Interpretul Zilei la Radio România Muzical în 5 februarie 2015. Lucrări de Nicolò Paganini, Joseph Haydn și Wolfgang Amadeus Mozart sunt propunerile Monicăi Isăcescu, realizatoarea emisiunii Arpeggio, pentru a zugrăvi portretul violonistului român.

Lucian Haralambie