Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Israel, România și Hong Kong (China) reprezentate în Finala de Pian a Concursului Internațional George Enescu 2022

Publicat: sâmbătă, 17 Septembrie 2022 , ora 8.25

Cei trei finaliști ai Secțiunii de Pian din cadrul Concursului George Enescu 2022 au fost desemnați vineri seara de către juriul de specialitate, în prezența directorului artistic al Concursului și Festivalului Internațional George Enescu, dirijorul Cristian Măcelaru. Tinerii muzicieni din Israel, România și Hong Kong (China) vor interpreta lucrări de Prokofiev, Beethoven și Schumann în ultima Finală din cadrul Concursului, ce are loc pe 18 septembrie la ora 18:00 la Ateneul Român. Tot în cadrul Finalei vor fi anunțați și câștigătorii Secțiunii Compoziție, inclusiv cel al Premiului pentru Originalitate, acordat pentru prima dată la această ediție a Concursului. Evenimentul este sold-out și va marca finalul ediției 2022, desfășurată sub semnul speranței și al bucuriei revenirii în sala de spectacol.

Semifinalele Concursului Internațional "George Enescu" 2022, Secțiunea Pian, s-au desfășurat în zilele de 15 și 16 septembrie, la Ateneul Român din București, în prezența directorului artistic al Concursului și Festivalului Internațional George Enescu, dirijorul Cristian Măcelaru. Juriul de specialitate a decis vineri, 16 septembrie, concurenții calificați pentru marea Finală a Concursului pentru Secțiunea Pian. Aceștia sunt, în ordine alfabetică:

Alexandra Segal (Israel), George Todică (România) și Chun Lam U (Hong Kong, China)

Juriul Secțiunii de Pian la ediția 2022 a Concursului Enescu este format din: Nelson Goerner (președinte), Luiza Borac, Dana Borșan, Philippe Dinkel, Peter Jablonski, Andrea Lucchesini, Andrei Pisarev, Matti Raekallio și Josu de Solaun.

Finala Concursului, Secțiunea Pian, constând în trei concerte cu orchestră, cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii George Enescu, dirijor Kensho Watanabe, va avea loc pe 18 septembrie, de la ora 18:00, în Sala Mare a Ateneului Român. Biletele la marea Finală au fost epuizate, iar cei care nu au reușit să achiziționeze bilet au posibilitatea de a urmări transmisiunile live ale concertelor, pe site-ul Concursului (www.festivalenescu.ro) pe Radio România Muzical sau pe postul de televiziune TVR2.

Alexandra Segal reprezintă Israelul și va interpreta în marea Finală Concertul nr. 3 în do major pentru pian și orchestră op. 26 de Sergei Prokofiev. S-a născut la Kiev, în Ucraina, în 1995. A început să studieze pianul la vârsta de șase ani cu prof. Natalie Tolpygo. În prezent, studiază la Universitatea de Muzică și Artele spectacolului din Graz cu prof. Milana Chernyavska. Alexandra Segal a susținut concerte în Israel, Statele Unite ale Americii, Spania, Italia, Franța, Germania, Austria, Polonia, Letonia, Croația și Ucraina, unele dintre ele fiind transmise în direct la radio și televiziune. A câștigat premiul al III-lea la Concursul Internațional de Muzică Medici (2021), premiul al III-lea la Concursul Internațional de Muzică de la Chicago (2020), premiul I la Concursul Piano Forever (2017, Israel), premiul I la Concursul de Pian Arianne Katcz (2017), premiul I la Concursul Pnina Salzman pentru Tineri Pianiști (2017), premiul al III-lea la Concursul Internațional de Pian de la Riga (2012), premiul I la Concursul Internațional de Pian Crimean Spring (2010). A concertat ca solistă alături de Orchestra Simfonică din Ierusalim, Orchestra Simfonică din Haifa, Orchestra de Cameră din Kiev, Orchestra Filarmonicii din Donețk, Raanana Symphonette și Orchestra Simfonică a Școlii de Muzică Buchmann-Mehta, sub conducerea unor dirijori precum Vag Papian, Avi Ostrowsky, Yoav Talmi și Guy Feder.

George Todică este român și în Finală a ales să interpreteze Concertul nr. 4 în sol major pentru pian și orchestră op. 58 de Ludwig van Beethoven. A obținut Diploma de Artist la Colegiul Regal de Muzică din Londra în 2019, sub îndrumarea Normei Fisher, după ce a absolvit masterul la Conservatorul Regal din Scoția în 2017, unde a studiat cu Norman Beedie și Jonathan Plowright. Și-a făcut debutul la Wigmore Hall în octombrie 2018, în calitate de Tillett Trust Young Artist. A obținut premiul I la Royal Over-Seas League Keyboard Prize (2022), Norah Sande Award în Anglia, Concursul de Pian Stefano Marizza în Italia, Concursul de Pian din Moray, Scoția, Festivalul Internațional de la Llangollen; premiul al II-lea la Concursul Internațional Piano Campus în Franța și premiul al III-lea la Concursul Internațional de Pian de la Istanbul. În domeniul muzicii de cameră, George colaborează frecvent cu soprana Charlotte Hoather, alături de care a înregistrat 4 albume, și face parte din Chloé Piano Trio, alături de violonista Maria Gîlicel și de violoncelista Jobine Siekman. George Todică și-a făcut debutul cu orchestra la vârsta de 14 ani, alături de Filarmonica Moldova din Iași și a concertat ca solist cu Orchestra din New Edinburgh, Istanbul Orchestra'Sion, Orchestra Absolvenților de la Cambridge, Orchestra de Cameră a Conservatorului Regal din Scoția, Orchestra din Cergy-Pontoise, Paris, Orchestra Learig și Orchestra Stewart's Melville College.

Chun Lam U este din Hong Kong (China), iar repertoriul ales de el pentru Finala Concursului Internațional George Enescu, Secțiunea Pian este Concertul în la minor pentru pian și orchestră op. 54 de Robert Schumann. S-a născut în 2002 și în prezent studiază la Conservatorul Oberlin cu prof. Dang Thai Son. A început să studieze pianul la vârsta de 5 ani la Academia de Muzică GMC din Hong Kong (China), cu prof. Rizzo Chung. Printre realizările sale se numără premii la Concursul Internațional de Pian pentru Tineret Steinway & Sons din China, Concursul Internațional de Pian Chopin din Asia, Concursul Internațional Mozart pentru Tineri Muzicieni de la Zhuhai, Concursul Internațional de Pian de la Hanoi, Concursul de Pian Van Cliburn Junior și Concursul Internațional pentru Tineri Pianiști de la Ettlingen. Chun Lam a colaborat cu Salzburg Chamber Soloists, cu Orchestra Simfonică din Vietnam și cu Orchestra Simfonică de Tineret din Hong Kong (China), sub conducerea dirijorilor Lavard Skou-Larsen și David Gómez Ramírez. A participat la cursuri de măiestrie susținute de pianiști și profesori renumiți, precum Maria João Pires, Tamás Ungár, William Grant Naboré, Lee Kum-Sing, Antonio Pompa-Baldi, Angela Cheng sau Reiko Kikuchi.

Ediția a XVIII-a a Concursului Internațional George Enescu are loc la București între 4 și 18 septembrie. În acest an, Concursul Enescu marchează revenirea în sala de spectacol, după doi ani în care evenimentele culturale au fost nevoite să se reinventeze și să se mute parțial sau total în online. Mesajul pe care Concursul Enescu îl transmite anul acesta este acela al redobândirii speranței: Muzica speranței | Music of Hope. La etapa online a Concursului s-au înscris peste 100 de tineri muzicieni din toată lumea. Dintre ei, 34 de artiști talentați au avut ocazia să urce pe scena Ateneului Român, între 4 și 18 septembrie, în etapele de Semifinală și Finală la cele trei secțiuni interpretative: vioară, violoncel și pian. În cadrul Secțiunii de Compoziție intră de asemenea în concurs 22 de lucrări camerale și orchestrale, iar câștigătorii vor fi anunțati pe 18 septembrie în cadrul Finalei de Pian. La Sectiunea Compoziție se acordă în total trei premii: muzică simfonică, muzică de cameră și premiul pentru originalitate.