Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Descoperă universul marilor compozitori Romantici, curs online organizat de Fundația Calea Victoriei

Publicat: vineri, 25 Martie 2022 , ora 12.07

Fundația Calea Victoriei vă invită din 4 aprilie 2022, ora 19:00, la un nou curs susținut de Radu Mihalache, muzicolog, compozitor și musician: Descoperă universul marilor compozitori Romantici.

Cursul online în trei întâlniri este un prilej de a explora o perioadă din istoria muzicii clasice extrem de iubită de publicul larg, pentru a înțelege atmosfera unei epoci și sonoritățile care stau sub semnul contrastelor, al inovațiilor, al nostalgiilor dar și al pasiunilor puternice.

Dacă pășim într-o sală de concert, aproape oricând, veți avea șansa să asculți măcar o lucrare scrisă de un compozitor care a trăit în secolul al XIX-lea. Creația muzicală a perioadei Romantice este omniprezentă pe afișele tuturor filarmonicilor și teatrelor de operă și operetă din țară și din întreaga lume. Dar de ce? Din câte milenii are Istoria Muzicii, de ce părem a fi obsedați de un singur veac?

Poate să fie numărul impresionant de creatori celebri care au trăit în această perioadă. Faceți un experiment - încercați să vă gândiți la toți autorii de "muzică clasică" pe care îi cunoașteți și străduiți vă să identificați cam câți aparțin Romantismului: Schubert, Schumann, Mendelssohn, Brahms, Liszt, Chopin, Rossini, Verdi, Wagner, Ceaikovski, Dvoűák, Grieg, și lista poate continua la nesfârșit.

Desigur, această listă poate reprezenta un motiv pentru fascinația noastră pentru secolul al XIX-lea. Un alt motiv ar fi că în Romantism s-au afirmat idei noi, tipologii de muzicieni și s-au plantat germenii "mitului artistului" - figură genială, copleșită de importanța creației sale. Sau ar putea fi evoluția instrumentelor muzicale, sau făurirea canonului muzical clasic, canon pe care îl respectăm și în zilele noastre…

Temele celor trei întâlniri sunt următoarele:

1. Moștenitorii lui Beethoven

2. "What's Opera, Doc?"

3. Finaluri și începuturi

Cursul are loc online, live, pe zoom.us. Vă rugăm să țineți cont de data și ora la care au loc întâlnirile, cursurile nu se înregistrează. Cu o zi înainte de data începerii, veți primi un link cu ajutorul căruia veți accesa cursul pe Zoom.us.

Lector: Radu Mihalache

Dată începere: 4 aprilie 2022

Oră curs: 19:00

Număr ateliere: 3

Frecvența: săptămânal

Tip: Teoretic

Cost: 250 lei (total pentru trei întâlniri)

Partener media: Radio România Muzical