Arhivă : Agenda de concert Înapoi

"Canciones y danzas" - Duo HESPERUS la Buzău

Publicat: luni, 7 Martie 2022 , ora 15.53

Duo HESPERUS, format din chitariștii Costin Soare, unul dintre cei mai activi și apreciați muzicieni români, și Ioan Bănescu, unul dintre cei mai talentați chitariști din tânăra generație, concertează la Vila Albatros, Conacul Marghiloman, marți, 8 martie, începând cu ora 18:30. Cei doi muzicieni vor oferi mărțișoare muzicale cu ocazia Zilei internaționale a femeii, în cadrul unui program spectaculos cuprinzând piese din repertoriul tradițional de duo de chitare: 4 Danzas gitanas de Joaquin Turina, Canciones y danzas de Federico Mompou, sonate de Domenico Scarlatti, muzică de film scrisă de Toru Takemitsu, muzică sud-americană, de la tango-urile argentinianului Astor Piazzolla la muzica introspectivă a brazilianului Egberto Gismonti. Vă invităm la un recital plin de culoare, în așteptarea primelor semne ale primăverii, în care vă veți putea bucura de vocea inconfundabilă a chitarei clasice, "minunata orchestră în miniatură", așa cum o numea un mare compozitor.

Costin Soare și Ioan Bănescu au concertat pentru prima dată împreună în august 2020 în cadrul "Sommerfest Rădăuți", iar de atunci au apărut pe scena Festivalului Internațional "Serile de chitară", ed. a X-a, la Palatul Suțu, în cadrul Stagiunii "Iosif Sava" a Fundației ACCUMM, la Filarmonica Brașov și la Centrul Cultural "Arcuș" de la Sf. Gheorghe.

Costin Soare este unul dintre cei mai apreciați și activi artiști români, îmbinând în mod fericit o frumoasă carieră concertistică (chitarist și lutist) cu cea pedagogică (profesor la C.N.A. "Dinu Lipatti", București și cadru asociat dr. la Universitatea Națională de Muzică din București), fiind, de asemenea, director artistic al Festivalului Internațional "Serile de chitară", proiect de succes în cadrul căruia concertează chitariști de top din întreaga lume.

Cu o experiență de 11 turnee (inter)naționale la activ (peste 80 de concerte în țară și străinătate - Ungaria, Danemarca, China - în ipostază solistică sau alături de muzicieni precum flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, violonistul Valentin Șerban, violistul Marius Ungureanu, mezzosoprana Claudia Codreanu și actrița Daniela Nane), 3 CD-uri solo, primul lansat în 2014, "Nocturne și dansuri", cel de-al doilea în 2020, intitulat "Oglinzi", iar al treilea, "Orașe invizibile și ființe imaginare" - Muzică contemporană românească pentru chitară (2021) și unul cameral în 2017, "Twenty Shades of Music" (alături de Ion Bogdan Ștefănescu), cu peste 250 de concerte desfășurate în țară și străinătate, muzicianul-chitarist Costin Soare este un promotor neobosit al muzicii clasice prin intermediul unui instrument a cărui voce intimă și repertoriu sunt apreciate de publicul larg.

Pasionat de muzica contemporană, a inițiat un proiect unic în lumea chitaristică de la noi, intitulat "Musica...", parte a Festivalului Internațional "Serile de chitară", prin care încearcă să stimuleze creația pentru instrument, ocolit, până de curând, de majoritatea compozitorilor valoroși din România. De la debutul proiectului, în 2012, la Muzeul Național "George Enescu", a cântat în cele 9 recitaluri peste 20 de lucrări în primă audiție, scrise de compozitori precum: Dan Dediu, Carmen Cârneci, Violeta Dinescu, Gabriel Almași, Gabriel Mălăncioiu, Șerban Marcu, Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu, Sebastian Androne, Sebastian Țună.

În 2013 și 2014 este invitat ca profesor la cursurile de vară ale Academiei Sighișoara, alături de muzicieni de marcă din țară și străinătate, iar din 2016 pînă în prezent susține masterclass-uri și concerte timp de 10 zile în fiecare vară în cadrul prestigioasei Academii ICon Arts Transilvania.

Ioan Bănescu este student în anul I la masterat în cadrul Universității de Muzică din București, fiind unul dintre tinerii chitariști români cu o intensă activitate concertistică, pasionat deopotrivă de repertoriul tradițional al instrumentului și de muzica contemporană. În anul 2020 a beneficiat de o bursa Erasmus care i-a permis sa studieze la facultatea "Bela Bartok" din Szeged, Ungaria alături de prof. David Pavlovits. Începând cu luna noiembrie a anului curent, a devenit bursier al programului "Tinere Talente" al Fundației Regale Margareta a României.

A participat la concursuri naționale și internaționale , obținând premii importante, printre care: premiul I la "King's Peak International Music Competition", SUA, Premiul II la "10th International Music Competition Belgrade", Serbia, Premiul I la concursul "Bursa Kitharalogos", Premiul I la Festivalul Internațional "Les Etoiles de Paris", Franța, premiul I la Concursul National "Ada Ulubeanu" organizat de Fundatia "George Enescu", premiul I la Concursul National "Dan Cumpătă" organizat de Fundatia "George Enescu", premiul I la Concursul International de Interpretare "George Georgescu" Tulcea.

A susținut recitaluri solo sau în cadrul unor ansambluri camerale în țară, pe scene importante cum ar fi: Muzeul Național "George Enescu" (București și Sinaia), Castelul Peleș, Sala Thalia din Sibiu, Palatul Suțu etc., dar și în străinătate (Elveția și Ungaria)

A luat parte la numeroase cursuri de măiestrie sub îndrumarea unora dintre cei mai apreciați profesori și interpreți din lume, precum: Marcin Dylla, Reinbert Evers, Andras Csaki, Matteo Mela, Lorenzo Micheli, Pablo Marquez, David Pavlovits, Susana Prieto, Alexis Muzurakis, Rémi Jousselme, Carlo Marchione și Rafael Aguirre.