ACUM:
16.00
În universul muzicii (R)
Urmează: 17.25 Promo
Apoi: 17.29 Promo RRM

Arhivă : Agenda de concert Înapoi

SUNETUL FORMELOR. Recital cameral online dedicat Zilei Brâncuși

Publicat: miercuri, 17 Februarie 2021 , ora 8.35

Vineri, 19 februarie 2021, de la ora 18, cu prilejul împlinirii a 145 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor lansa în mediul online o producție muzicală inedită, menită să omagieze personalitatea marelui artist plastic român. Astfel, pentru a compensa într-o cât mai bună măsură absența muzicii redate pe viu în sala de concert, cei doi muzicieni propun publicului sub titlul "SUNETUL FORMELOR", conceptul de "recital virtual", o experiență artistică adaptată, pe de o parte, limitărilor sociale actuale dar, în același timp, și disponibilităților tehnice de ultimă generație. Cu mijlocirea comunicării online, ideea presupune o desfășurare muzicală similară unui recital cameral dar care dublează experiența ascultătorului cu cea a privitorului, prezentând interpreții într-o mare diversitatea de cadre și însoțiți de imagini spectaculoase.

Evenimentul constă în expunerea unei serii de 8 videoclipuri realizate la standarde artistice și tehnice de înalt nivel, cu un repertoriu structurat după programul obișnuit al unui recital cameral și având o strânsă legătură cu personalitatea lui Brâncuși. Modernitatea creației marelui sculptor este astfel oglindită nu numai în conceptul proiectului ori în limbajul sonor contemporan, dar mai ales în tematica pieselor prezentate, câteva dintre ele fiind inspirate de lucrările acestuia: "Prințesa X" sau "Negresa blondă" pentru vioară solo sunt doar câteva dintre paginile muzicale prezente în program, semnate de Adrian Iorgulescu, Ulpiu Vlad, Felicia Donceanu, Roman Vlad, Remus Georgescu, Violeta Dinescu și Vlad Baciu.

Filmările acestor videoclipuri au fost realizate exclusiv în muzee și clădiri istorice din România iar cadrele în care cei doi muzicieni au performat aparțin interioarelor Sălii Transilvania din Zalău, Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj, Muzeului de Artă din Constanța, Filarmonicii "Ion Dumintrescu" și Colecției de artă contemporană "Nicolae Sofianu" din Rm. Vâlcea și Muzeului Național "George Enescu" din București.

Evenimentul este sprijinit de Institutul Cultural Român, canalul Radio România Muzical, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Muzeul Național George Enescu din București.